BOBİ FRS'ye geçiş uygulaması: Kocaeli'de faaliyet gösteren bir üretim işletmesi örneği
Transition to BOBI FRS: Example of a manufacturing facility operating in Kocaeli
- Tez No: 679344
- Danışmanlar: PROF. DR. SAMİ KARACAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Büyük ve Orta Boy işletmeler için Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS), Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS), Financial Reporting Standard for Large and Medium Enterprises (BOBİ FRS), International Financial Reporting Standards (IFRS)
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Dünyada teknolojik ve ekonomik gelişmeler, ticari ilişkilerin artması, sermaye geçişlerinin hızlanması birçok alanda birlik sağlanması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Muhasebe açısından ülkeler arasında birliğin sağlanması muhasebe standartları ile sağlanmaya çalışılmıştır. Uluslararası piyasada finansal tabloların şeffaf, güvenilir, doğrulanabilir, anlaşılabilir ve karşılaştırılabilir olması amacıyla Uluslararası Muhasebe Standartları/Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (IAS/IFRS) yayımlanmış ve özellikle 2005 yılından itibaren pek çok ülke tarafından kabul edilip uygulanmaya başlanmıştır. Türkiye' de bu konuda yapılan çalışmalar 1994'Tekdüzen Muhasebe Sistemi (TDMS) ile yasallaşmış ve Kamu Gözetim, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK)'nın kurulması ile uluslararası standartlardan çevrilerek Türkiye Muhasebe Standartları/Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TMS/TFRS)'ler yayımlanmış ve uluslararası piyasalar ile bütünlük sağlanmıştır. Ancak muhasebe standartları geçişi, uygulanması bilgi birikimi, emek ve zaman istemektedir. Türkiye' de uygulayıcıların ve kullanıcıların finansal tablolardan faydalarını arttırabilmek, bağımsız denetime tabi işletmelerden, Türkiye Finansal Raporlama Standartları'nı (TFRS) uygulamayanlar için yerel bir finansal raporlama seti olarak 29 Temmuz 2017 tarihinde 30138 Sayılı Tebliğ ile Büyük ve Orta Boy işletmeler için Finansal Raporlama Seti (BOBİ FRS) yayınlanmış ve 1 Ocak 2018‟de yürürlüğe girmiştir. Bu çalışmada; ilk uygulama yılında BOBİ FRS'ye geçiş ile ilgili uygulama yapılmaya çalışılmıştır. Bu amaçla bir üretim şirketinde finansal tablolar BOBİ FRS'ye göre düzeltme işlemleri yapılıp nihai tablolar hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Technological and economic developments in the world, the increase in commercial relations, may cause others to come to the market to enter the market. An exit among accounting types has been tried to be provided with news. IAS / IFRSs have been published for financial statements to be transparent, reliable, understandable and comparable in the international market and have been accepted and implemented by many countries since 2005. In 1994, it was legalized with the Uniform Accounting System (TDMS) and the Turkish Accounting Standards / Turkish Financial Reporting Standards (TMS/TFRS) were published by translating the Public Oversight, Accounting and Auditing Standards Authority (KGK) from international standards and ensuring integrity with international markets. However, accounting transition requires knowledge, effort and time. To increase the benefits of practitioners and financial statements in our country, as a local financial set for companies subject to independent auditing, who do not apply the Turkish Financial Reporting Standards (TFRS), the Financial Reporting Set for Large and Medium-sized enterprises (BOBI FRS) on 29 July 2017 and entered the water operations on January 1, 2018. In this application, the transition stages to BOBI FRS in the first year of implementation have been examined. In such a production company, the final tables were prepared in the correction of the financial statements according to BOBI FRS.