Üniversite kampüslerinin fiziksel gelişim planı hazırlama süreci ve Bartın Orman Fakültesi'nin bu bağlamda irdelenmesi
Timetable for physical development plan of university campuses: A study of Bartın School of Forestry
- Tez No: 85186
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜMER GÜLEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Üniversite, Kampus, Kampus Planı, Gelişim Planı
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu çalışma kapsamında, kurulması öngörülen“Bartın Üniversitesi”çerçevesinde, Bartın Orman Fakülte Kampüsü'nün öneri fiziksel gelişim planı hazırlanmış, bunun için gerekli inceleme ve araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmalar dahilinde öncelikle üniversite ve üniversite kampüsleriyle ilgili veriler toplanmış, Dünya'dan ve Türkiye'den 10 adet üniversite kampusu; kapasite, yerleşim modeli, kampus içi ulaşım sistemi ve büyüme modeli açısından ayrı ayrı incelenmiştir. mÖZET (devam ediyor) Çalışma Alanı'nı oluşturan Bartın Orman Fakültesi Kampus Alam ve öneri Gelişme Alanı'nın doğal ve kültürel yapısı belirlendikten sonra, öneri kampus alanında yer alacak fonksiyonlar saptanmış; eldeki veriler doğrultusunda, kendi içinde bütünlüğü olan, önceden belirlenemeyen gelişmelere açık, çevreye ve araziye uyumlu öneri planlama kararlan verilmiştir. Kampüslerin değişik işlevleri içeren kompleksler oluşu ve bu işlevler arası ilişkilerin aksaksız yürütülebilmesi ancak kampus yerleşmelerinin sistematik bir düzen içinde ele alınmasıyla gerçekleşebilir. Yakın bir gelecekte üniversite olması öngörülen Bartın Orman Fakültesinin planlı ve sistemli büyüyüp, gelişebilmesi için hazırlanan bu tez çalışmasının ve önerilerin ilgili makamlarca dikkate alınması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Within the framework of the planned Bartın University, a physical development plan for Bartın School of Forestry (BSF) was prepared and necessary inspections and investigations were performed. At first, all the data relevant to the university campus were collected, 10 campuses were selected as examples and investigated for capacity, site plan, transport system and expansion capabilities. After determining the B.S.F. campus site and the natural and cultural properties of the proposed development site, the required functions for the campus wereABSTRACT (continued) selected. Consequently, the proposal that was self sufficient, open to unforeseeable developments and in union with the surrounding nature was chosen. Since campuses are structural complexes that bring together different functionalities, the only way to accomplish faultless interaction between those functionalities is through using a systematic approach in the development task. Responsible parties are expected to give importance to this thesis which was prepared for the systematic and planned expansion of the Bartın School of Forestry. Key Words : University, Campus, Campus Planning, Development Plan