İnsan kaynakları yönetimi uygulamalarının psikolojik dayanıklılık ve örgütsel yabancılaşma üzerine etkisi (Otel işletmelerinde alan araştırması Azerbaycan Türkiye karşılaştırması)
The effect of human resources management practices on psychological resiliency and organizational alienation (Area survey on hotel businesses comparison in Azerbaijan and Turkey)
- Tez No: 679444
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAŞLIYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetim Uygulamaları, psikolojik dayanıklılık, örgütsel yabancılaşma, Human Resources Management Practices, psychological resilience, organizational alienation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmanın amacı Azerbaycan ve Türkiye'de faaliyet gösteren otel işletmelerindeki insan kaynakları yönetimi uygulamalarının otel çalışanlarının örgütsel yabancılaşma ve psikolojik dayanıklıkları üzerine olan etkisini analiz etmek ve analiz sonucunda ortaya çıkacak olan farklılıkları karşılaştırmaktır. Aynı zamanda İnsan Kaynakları Yönetim Uygulamaları, Örgütsel Yabancılaşma ve Psikolojik Dayanıklılık düzeylerinin katılımcıların bulundukları ülke itibariyle farklılık gösterip göstermediği analiz edilmiş ve sonuçlar yorumlanmıştır. Her iki ülkeden de araştırmaya katılan çalışanların demografik özellikleri analiz edilerek karşılaştırmalı tablo şekilinde sunulmuştur. Analizler sonucu elde edilen bulgulara dayanarak çalışanlar arasındaki farklılıklar ve bu farklılıkların ortaya çıkma nedeni yorumlanmıştır. Araştırmada kullanılan ölçekler güvenilirlik analizine tabi tutulmuş ve kullanılan ölçeklerin güvenilir olduğu tespit edilmiştir. Bunlara ilaveten sözü geçen bu ölçeklerin tanımları ve tarihsel süreçleri araştırmanın kavramsal çerçeve kısmında geniş ve kapsamlı bir şekilde açıklanmıştır. Aynı zamanda araştırmada toplamda 8 hipotez kurulmuş ve kurulan bu hipotezler korelasyon ve regrasyon analizlerine tabi tutularak yorumlanmıştır. Analizler sonucu elde edilen korelasyon analizi sonuçlarına göre insan kaynakları yönetimi uygulamaları ile örgütsel yabancılaşma, psikolojik dayanıklılık ve alt boyutları arasında anlamlı ilişkiler çıkmıştır. Araştırmanın hipotezleri regresyon analizine tabi tutulmuş ve sonuçları tablolar şekilinde ayrı ayrı gösterilerek yorumlanmıştır. Her iki ülkede de yapılan regresyon analizi sonuçlarına göre insan kaynakları yönetimi uygulamalarının psikolojik dayanıklılığı ve alt boyutlarını (meydan okuma, kontrol, kendini adama) pozitif yönde, örgütsel yabancılaşma ve iki alt boyutunu (güçsüzlük, anlamsızlık) IIise negatif yönde etkilediği görülmektedir. Fakat Azerbaycan'dan elde edilen sonuçlara göre insan kaynakları yönetimi uygulamaları örgütsel yabancılaşmanın kendine yabancılaşma boyutunu negatif yönde etkilerken, Türkiye de negatif yönlü fakat anlamsız bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to analyze the effect of human resources management practices in hotel enterprises operating in Azerbaijan and Turkey on the organizational alienation and psychological resilience of hotel employees and to compare the differences that will arise as a result of the analysis. At the same time, it was analyzed whether the levels of Human Resources Management Practices, Organizational Alienation and Psychological Resilience differ according to the country where the participants were located and the results were interpreted. The demographic characteristics of the employees participating in the study from both countries were analyzed and presented in the form of a comparative table. Based on the findings obtained as a result of the analysis, the differences between the employees and the reasons for these differences are interpreted. The scales used in the study were subjected to reliability analysis and the scales used were found to be reliable. In addition to these, the definitions and historical processes of these scales are explained in a comprehensive and comprehensive manner in the conceptual framework of the research. At the same time, a total of 8 hypotheses were established in the research and these hypotheses were interpreted by subjecting them to correlation and regression analysis. According to the results of the correlation analysis obtained as a result of the analysis, significant relationships were found between human resources management practices and organizational alienation, psychological resilience and its sub-dimensions. The hypotheses of the research were subjected to regression analysis and the results were shown in the form of tables separately and interpreted. According to the results of regression analysis conducted in both countries, it is seen that human resource management practices affect psychological resilience and its sub-IV dimensions (challenge, control, dedication) positively, and organizational alienation and its two sub-dimensions (weakness, meaninglessness) negatively. However, according to the results obtained from Azerbaijan, while human resources management practices negatively affect the self-alienation dimension of organizational alienation, a negative but meaningless relationship was found in Turkey.