Electrophoretic analysis of genetic variability in the house fly (musca domestica L.)
- Tez No: 6799
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ TOGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Musca domestica L, genetik varyasyon, genetik farklılaşma, izoenzimler, poliakrilamit jel elektroforezi. -vı, Musca domestica L, genetic variability, genetic divergence, isoenzymes, polyacryl amide gel electrophoresis. -1v
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET KARASİNEKLERDE (MUSCA DQMESTICA L.) GENETİK DE?İŞKENLİ?İN ELEKTROFOREZ ÎLE ANALİZİ KOCABAŞ, Şerife Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Böl., Tez Yöneticisi: Doç. Dr. İnci Togan Eylül 1989, 51 sayfa Farklı karasinek (Musca domestica l.) soylanndaki genet i K varyasyonun miktarı ve soylar arasındaki genetik farklılaşmanın derecesi iki enzim sisteminin (maleyt dehidrogenaz (E.C 1.1.1.37, Mdh) ve hekzokinaz (E.C 2.7.1.1, Hk)J izoenzimlerinin vertikal poliakrila- mit jel elektroforezi tekniği ile çalışılması sonucunda ölçüldü. Üç farklı karasinek soyunda Mdh için iki farklı aktivite bölgesi, Hk için ise dört farklı aktivite bölgesi gözlendi. Her iki enzim sistemi için kalıtım analizleri yapılarak her bölgenin bir lokus ve iki aile! tarafından kontrol edildiği gösterildi. Soylar içindeki genetik varyas yonun ve soylar arasındaki genetik farklılaşmanın derecesini kantitatif olarak gösteren parametreler herbir lokus için hesaplanan ali el frekans ları kullanılarak elde edildi. Bazı loküslarda gözlenen heterozigotlu ğun beklenenden önemli derecede az olması akrabalar arası çiftleşmenin ortaya çıkardığı bir durum olarak yorumlandı. Soyların beklenen ortala ma heterozigotluk değerleri (0.400 - 0.475) benzer bulundu. Birbiri ile çok yakın iki soy arasındaki genetik uzaklık 0.0025 olarak hesaplandı. -v-Çalışılan soylar arasındaki genetik uzaklıklar (0.0025 - 0.0401) genellikle lokal populasyonlar arasında bulunan genetik uzaklıkların sınırları içinde.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ELECTROPHORETIC ANALYSIS OF GENETIC VARIABILITY IN THE HOUSE FLY (MUSCA DOMESTICA L. ) KOCABAŞ, Şerife M.S. in Biology 'Supervisor: Assoc. Prof.Dr. İnci Togan September 1989,61 pages Amount of genetic variation within three different strains of Musca domestica l. and the degree of genetic divergencies between these strains were examined by studying isoenzymes of two enzyme systems, (Malate dehydrogenase (E.C 1.1.1.37, Mdh) and Hexokinase (E.C. 2.7.1.1, Hk)), with the technique of verticle polyacryl amide slab gel electrophoresis. Two regions of activities for Mdh and four regions of activities for Hk in all three house fly strains were observed. Inheritance analysis indicated that each region is controlled by a locus and two alleles. Allele frequencies were obtained for each locus in all of the strains to calculate necessary parameters for quantifying genetic variation and degree of genetic divergence within and between the strains. In some of the strains significant heterozygote deficieny were observed for some loci indicating the effect of inbreeding. Expected average heterozygosities of the strains were strains were comparable (0.400-0.476). Genetic distance between two very related strains was 0.0025. Genetic distances found -m-between the three strains were in the range of (0.0025-0.00401) genetic distance found generally within the local populations.