Kültür endüstrisi bağlamında dönüşen TV yayıncılığı: TV8 örneği
Transforming TV broadcasting within the concept of cultural industry: Example of TV8
- Tez No: 680242
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ŞEKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Televizyon, TV8, Kültür Endüstrisi, Acun Ilıcalı, Television, TV8, Cultural Industry, Acun Ilicali
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
Televizyonun devlet kontrolünde gelişim göstermesi gerektiği inancı ile başlayan kamusal yayıncılık, aygıtın sadece teknolojik değil ideolojik açıdan da önemli bir buluş olduğunun anlaşılması üzerine tecimsel yayıncılığa evrilmiştir. Tecimsel yayıncılığın devam ettirilebilmesinin en önemli koşulu olarak tüketimi teşvik etmek ve eğlenceyi ön plana çıkarmak maksadıyla yeni bir yayıncılık anlayışı benimsenmiştir. Tam da bu noktada kültür endüstrisi başrol olarak devreye girmiştir. Çalışmada, televizyon yayıncılığının dönüşümünde görülen en önemli parametrelerden biri olan kültür endüstrisi, TV8 kanalının dönüşümü ile ilişkilendirilerek incelenmiştir. Çalışmada televizyon yayıncılığının yaşadığı dönüşüm çerçevesinde TV8'de görülen dönüşümün kültür endüstrisi olgusu ile ortaya konması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda TV8 kanalı izleyicilerinin kanalı takip etme alışkanlıkları ve alımlama düzeylerini tespit etmek amacıyla Türkiye genelinde anket çalışması yapılmıştır. Acun Ilıcalı, TV8 ve TV8'de yer alan programlara ilişkin betimleyici bulgular, frekans analizi yapılarak hem sıklık hem de yüzde olarak belirlenmiştir. Ayrıca elde edilen veriler zaman zaman çalışmanın bir diğer yöntemi olan söylem analizinde de referans alınmış ve karma desen ile çözümlenmiştir. Böylece kültür endüstrisinin üreticisi olan, kaçış olarak eğlenceyi ön plana çıkaran TV8 kanalının, izleyiciye ne vaat ettiği ve izleyicinin bu vaatleri nasıl alımladığı sorularına cevap aranmıştır. Elde edilen bulgular neticesinde apolitikleştirme misyonu ile eğlence ve kaçış vurgusu yapan TV8'in aynı zamanda şöhret, şiddet, rekabet, dedikodu, tüketim ve kimlik söylemlerini ürettiği çalışma ile ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Public broadcasting which started with the belief that television should progress under the control of the state, evolved into commercial broadcasting when it was understood that the device was an important invention not only on technological but also on ideological aspect. A new broadcasting perspective was adopted in order to promote consumption and feature entertainment as the essential requirements for the sustainability of commercial broadcasting. At this point, cultural industry got on the stage claiming the leading role. In this study, cultural industry which is one of the most important parameters within the transformation of television broadcasting has been analyzed upon the transformation of the channel TV8. Within the framework of the transformation of television broadcasting, the study aims to reveal the transformation of TV8 along with the concept of cultural industry. A survey study has been conducted throughout Turkey in order to determine the TV8 audiences' habits of following the channel, and their level of reception. Descriptive findings regarding Acun Ilicali, TV8, and the programs on TV8 have been determined in terms of frequency and percentage by using frequency analysis. Moreover, the data obtained were also taken as reference in the discourse analysis which is another method used in the study, and sorted out with the combined pattern. Thereby, answers have been sought for the questions that what TV8 channel which produces cultural industry featuring entertainment as an escape way promises the audience, and how the audience receives these promises. The findings revealed that TV8 which puts an emphasize on entertainment as an escape way with the mission of depoliticization produces discourses of fame, violence, rivalry, gossip, consumption and identity.