How to create semi-independent EFL learners through language advising
Yabancı dil olarak İngilizce öğrenen yarı bağımsız öğrenenler dil danışmanlığı aracılığıyla nasıl yaratılır
- Tez No: 680323
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AKBAR RAHIMI ALISHAH
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: öğrenen özerkliği, dil danışmanlığı, akran danışmanlığı, grup dil danışmanlığı, yarı bağımsız öğreniciler
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 306
Özet
Bu çalışmanın başlıca amacı İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk lise öğrencilerinin, özerk öğrenme yetilerinin grup dil danışmanlığı seansları aracılığıyla geliştirilmesidir. Danışmanlığa bir ders saati ayrılarak düzenlenen bu seanslar, Kato ve Mynard'ın (2015) tasarımsal çerçevesine dayanan danışmanlık stratejileri ve alıştırmalarının uygulanması ile öğrenicilerin kendi öğrenimlerinin kontrolünü arttırmayı amaçlamaktadır. Çalışma, öğrenci koçu sertifikası olan iki öğretmen-danışman tarafından iki farklı lisedeki iki farklı sınıfta uygulanmıştır. 9.sınıf öğrencisi ve yaşları 14 ve 15 olan 64 öğrenici bu çalışmaya dahil edilmiştir. Bunların 39'u kadın ve 25'i erkektir. Veri toplama süreci 2019-2020 akademik yılının güz dönemindeki altı haftadan oluşmaktadır. Yöntem, bir olgu çalışması tasarımında karma metod olarak niceliksel ve niteliksel veri toplama işlemlerinin birleştirilmesi şeklindedir. Araştırmacı tarafından pilot çalışmayı takiben geliştirilen Grup Dil Danışmanlığına ve Akran Danışmanlığına Karşı Tutumlar ve Özerk Alışkanlıklar, AHAAQ ölçeğinden; öğrenenlerin özerk öğrenme aktivitelerinde, özerkliğe karşı tutumlarında ve akran danışmanlığından faydalanmalarında istatistiksel olarak önemli derecede bir değişiklik olup olmadığını görmek için ön ve son test olarak yararlanılmıştır. Sonuçlar SPSS kullanılarak ANOVA ve bağımlı örneklem t-testi ile istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Buna ek olarak öğrenen özerkliğindeki bu değişimin boyutuna, akran danışmanlığı ve özerk öğrenicilik arasındaki korrelasyona ve grup dil danışmanlığı seanslarına yönelik tutum ve bu tutumların sebeplerine dair fikir sahibi olmak için altı hafta boyunca çevrimiçi formatta her seanstan sonra açık uçlu anketler gönderilmiş ve her seansın ses kayıtları kullanılmıştır. Bu araçlar ve ayrıca her iki öğretmen-danışman ve 12 özerk olmayan öğrenici ile yapılmış yarı yapılandırılmış görüşmeler anketten toplanan verilerle veya değiştirilebilir bir şekilde verilerin üçlenmesi şeklinde kullanılmıştır. Bu araçlardan elde edilen ve Microsoft Excel programında çevrilen veriler tematik analiz aracılığıyla analiz edilmiştir. Analiz esnasında diğer bölümler için çalışmadan elde edilen sürekli tekrar eden temalardan ve Candy'nin (1991) 13 özerk öğrenici karakteristikleri ve Kato ve Mynard'ın (2015) öğrenici özerkliği ve yansıtmanın derecelendirilmesinden de yararlanılmıştır. Çalışmanın bulguları, öğrenicilerin özerk aktiviteleri, öğrenici özerkliğine yönelik tutumları ve akran danışmanlığı uygulamaları ile düzenlenen grup dil danışmanlığı seansları arasında istatistiksel olarak önemli derecede pozitif bir ilişkiyi ortaya koymuştur. Buna ek olarak; niteliksel bulgular, birçok öğrenenin (S=41) özerk öğrenici karakteristikleri yönünden gelişim gösteren en yüksek üç özelliğinin motivasyon, farkındalık ve öğrenmede yetkin olma olduğunu gösterirken tersine esneklik ve yaratıcılık özellikleri açısından bu çalışma boyunca en az geliştiğini ortaya koymuştur. Ayrıca öğrenicilerin grup dil danışmanlığı seanslarına karşı pozitif tutumlar taşıdığı ve bu tutuma en çok sebep olan üç sebebinde akran etkileşimi, seansların verimliliği ve öğretmen-danışmanları olduğu ortaya çıkarılmıştır. Akran danışmanlığı ayrıca akranlarının tavsiye ve tecrübelerini dinleyerek ve diğerleri ile etkileşim içinde veya işbirliği içinde bulunarak öğrenicilerin daha fazla yöntem ve teknik hakkında bilgilerini arttırdıklarını sağladığı bulunmuştur. Sonuç olarak bu grup dil danışmanlığı seanslarının bazı endişelere de sahip olarak öğrenicilerin işbirliği içinde daha farkında, motive, verimli ve özerk olmalarına yardımcı olmada etkili olduğu vurgulanmıştır. Çalışma, daha verimli grup dil danışmanlığı seansları organize etmek için bazı ipuçları ve tavsiyeler ile de sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The primary goal of this study was to foster Turkish high-school EFL learners' autonomous learning skills through group language advising sessions. These sessions which were held by sharing one class time to advising purported to increase learners' control over their own learning with the implementation of advising strategies and practices based on the conceptual framework of Kato and Mynard (2015). The study was conducted within two different classrooms in two different high-schools by two teacher-advisers who were certified as student coaches. 64 learners aged 14 and 15 studying as nineth graders were involved in this study. 39 of them were females and 25 were males. Data collection period was consisted of six weeks in the fall semester of 2019-2020 academic year. The methodology was the incorporation of quantitative and qualitative data collection processes as mixed method study in a case-study design. Autonomous Habits and Attitudes Towards Group Language Advising and Peer Advising Questionnaire (AHAAQ) developed by the researcher following the pilot study was utilized as pre and post-test to see if there is a statistically significant change in learners' autonomous learning activities, attitudes towards autonomy and peer advising practices. The results were analyzed statistically with ANOVA and paired sample t-test using SPSS. In addition, open-ended questionnaires sent after each session for six weeks in online format and audio-recordings of each session were used to gain insight as to the extent of this change in learners' autonomy, correlation between peer advising and learner autonomy and the attitudes towards group language advising sessions with their reasons. These instruments as well as semi-structured interviews with both teacher-advisers and 12 non-autonomous learners were also used to triangulate the data collected from questionnaire or interchangeably. The data obtained from these instruments and transcribed in Microsoft Excel were analyzed through thematic analysis. During the analysis, Candy's (1991) 13 autonomous learner characteristics and Kato and Mynard's (2015) segment of learner autonomy and reflection were made use of in addition to emerging themes gained from the study for the other parts. The findings of the study revealed a positive correlation between group language advising sessions held and learners' autonomous activities, attitudes towards learner autonomy and peer advising practices in a statistically significant degree. Furthermore, qualitative findings disclosed that most of the learners (S=41) enhanced in terms of autonomous learner characteristics, the highest three of which were motivation, awareness and being skilled at learning in contrast to being creative and flexible as the least. It was also discovered that learners conveyed more positive attitudes towards group language advising sessions, the most emergent reasons of which were peer interaction, their efficiency and teacher-advisers. It was additionally found out that peer advising enabled them to increase their knowledge about more techniques and methods by listening to peers' suggestions and experiences and collaborating or interacting with others. All in all, these group language advising sessions were highlighted to be efficient in helping learners to become more aware, effective, motivated and autonomous language learners in a collaborative way having some concerns, as well. The study was also concluded with some tips and further recommendations to hold more useful group language advising sessions. Key Word: learner autonomy, language advising, peer advising, group language advising, semi-independent learners