Örgütsel adaletin iş tatmini üzerindeki etkisi: Beylikdüzü Belediyesi örneği
The effect of organizational justice on job satisfaction: The case of Beylikdüzü Municipality
  1. Tez No: 680326
  2. Yazar: BERKAY ÇEVİRME
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM CÜNEYT ARSLANTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, İş Tatmini, Organizational Justice, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Dünya kendi düzleminde değişim ve dönüşümler yaşarken işletmeler içerisinde insan faktörünün önemi gittikçe artmaktadır. Örgütler bu değerli faktörün önemini kavrayıp bağlılıkları arttırmaya yönelik çalışmalar yapmaktadır. Günümüz örgütlerinin buna yönelik iş tatmin ve adalet olgusunun hakkaniyet ile uygulanması için azami özen göstermektedirler. Bu nedenle araştırmamızda örgütsel adalet algısı ve iş tatmin arasındaki bağ üzerinde durulmuştur. Çalışmada örgütsel adalet ve iş tatmini ölçekleri kullanılmış olup bunlar arasında ilişkilerin ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Çalışma İstanbul ilçelerinden biri olan Beylikdüzü ilçesinin belediye çalışanı 128'i erkek, 125'i kadın toplam 253 kişinin dahilinde olmuştur. Çalışma içerisinde uygulanan faktör analizleriyle örgütsel adalet algısının boyutlarının bağıntılılığı gözlemlenmiştir. Korelasyon analizinde iş tatmin ile örgütsel adalet algısının anlamlı ve pozitif ilişki olduğu belirlenmiştir. Çalışma dahilinde uygulanan T-testi sonucunda ise çalışanlarda örgütsel adalet algısının ve iş tatminine yönelik yaklaşımları cinsiyete göre anlamlı bir farklılık barındırdığı gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra iş görenlerin eğitim düzeyi ile adalet algılarında farklılık barındırmadığı gözlemlenmiştir. Çıktılar sonucunda örgüt içerisinde insan kaynakları ve yönetim bölümlerine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
While the world is experiencing changes and transformations on its own plane, the importance of the human factor in businesses is increasing. Organizations understand the importance of this valuable factor and work to increase their loyalty. Today's organizations pay utmost attention to implementing the concept of job satisfaction and justice. Therefore, our research focused on the link between the perception of organizational justice and job satisfaction. In this study, organizational justice and job satisfaction scales were used and it was aimed to reveal the relationships between them. It is hoped that a conclusion will be reached. For this purpose, the municipality of Beylikdüzü, one of the districts of Istanbul, includes 253 employees, 128 of whom are male and 125 of which are female. Based on the factor analysis applied in the study, it has been observed that the dimensions of the organizational justice perception are interrelated. As a result of correlation analysis, it was seen that there is a significant and positive relationship between job satisfaction and organizational justice perception. As a result of the Ttest conducted within the study, it was concluded that the employees' perception of organizational justice and their approach to job satisfaction contained a significant difference according to gender. In addition, it has been observed that the education level, which differs among the employees, does not differ in their perceptions of justice. As a result of the outputs, it is thought that it will provide card to human resources and management departments within the organization.