Cerrahi servislerde çalışan hemşirelerin kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutumlarının hasta merkezli bakım yetkinlikleri ile ilişkisi
The relationship of evidence-based nursing attitudes of nurses working in surgical wards with patient-centered care competencies
  1. Tez No: 680496
  2. Yazar: FİLİZ BALCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, Kanıta Dayalı Hemşirelik, Tutum, Hasta Merkezli Bakım, Nurse, Evidence-Based Nursing, Attitude, Patient-Centered Care
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Araştırma cerrahi servislerde çalışan hemşirelerin kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutumlarının hasta merkezli bakım yetkinlikleri ile ilişkisini incelemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı nitelikte gerçekleştirilen araştırmanın evrenini, özel bir hastanenin cerrahi birimlerinde çalışan 215 hemşire oluşturdu. Veriler, Mart 2020- Temmuz 2020 tarihleri arasında, araştırmaya katılmayı kabul eden 210 hemşire ile,“Kişisel Tanılama Formu”,“Kanıta Dayalı Hemşireliğe Yönelik Tutum Ölçeği”ve“Hasta Merkezli Bakım Yetkinliği Ölçeği”kullanılarak toplandı ve araştırmada toplanan verilerin analizi SPSS 25.0 paket programı kullanılarak gerçekleştirildi. Bulgular:Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalamalarının 25,46±3,53, yüzde 68,4'ünün kadın yüzde 52,6'sının evli, yüzde 33,0'ının lisans mezunu olduğu saptandı. Ayrıca yüzde 87,6'sının servis hemşiresi olarak yüzde 66,0'sının gündüz vardiyası şeklinde çalıştığı ve yüzde 79,4'ünün mesleğini severek yaptığı belirlendi. Çalışmaya dahil edilen hemşirelerin kanıta dayalı tutumlarının orta düzeyde olduğu ve hasta merkezli bakım davranışlarına yaklaşım düzeyinin yüksek olduğu bulundu. Kanıta Dayalı Hemşireliğe Yönelik Tutum Ölçeği toplam puanları ve alt boyut puanları ile Hasta Merkezli Bakım Yetkinliği Ölçeği toplam puanları ve alt boyut puanları arasında istatistiksel olarak düşük düzeyde ilişki saptandı (p≤0,05). Sonuç: Hemşirelerin kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutumları ile hasta merkezli bakım yetkinlikleri arasında pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to investigate the relationship between the evidence-based nursing attitudes of nurses working in surgical wards and patient-centered care competencies. Materials and Methods:A total of 215 nurses working in the surgical wards of a private hospital formed the universe of this descriptive investigation. Data were obtained using the Personal Identification Form, the Evidence-Based Attitude Towards Nursing Scale (EATNS) and the Patient-Centered Care Competence Scale (PCCS) in between March 2020 and July 2020 among 215 nurses who accepted attending the study. Analysis of the data collected in the research was accomplished by using SPSS 25.0 package program. Results: Mean age of the nurses was 25.46±3.53 and 68.4percent of the participants included in the study were women while 52.6percent were married. 33.0percent of the participating nurses were undergraduate. It was determined that 79.4percent of them performed their job willingly, 87.6percent were working as service nurses and 66.0percent worked day shifts. It was found that the evidence-based attitudes of the nurses included in the study were moderate and their approach to patient-centered care behaviors was high. A statistically low level of correlation was found between the Evidence-Based Attitude Scale towards Nursing total scores and sub-dimension scores and the Patient-Centered Care Competence Scale total scores and sub-dimension scores (p≤0.05). Conclusion:There was a positive and significant relationship between the attitudes towards evidence-based nursing and patient-centered care competencies of the nurses participating in the study.