Cerrahi servislerde çalışan hemşirelerin nöbet teslim sürecine ilişkin görüşlerinin ve etkinliklerinin belirlenmesi
Determining the opinions and efficiency of nurses working in surgical services on the nursing handover
- Tez No: 802212
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN ÖZBAYIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hasta teslimi, hasta güvenliği, hemşirelik, iletişim, bakımın kalitesi, Patient handover, patient safety, nursing, communication, healthcare quality
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırma cerrahi servislerde çalışan hemşirelerin nöbet teslim sürecine ilişkin görüşlerinin ve etkinliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma, 18 Mart 2022 – 30 Haziran 2022 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı İzmir Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi cerrahi servislerinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini cerrahi servislerde çalışmakta olan araştırmaya katılmaya gönüllü 125 hemşire oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında,“Birey Tanımlama Formu”,“Nöbet Teslim Sürecine İlişkin Hemşire Görüş Formu”,“Nöbet Devir Teslim Değerlendirme Ölçeği”(NDTDÖ) kullanılmıştır. Araştırma verilerinin Statistical Package For Social Science (SPSS) 25.0 paket programı kullanılmıştır. Verilerin dağılımı tanımlayıcı analiz parametreleri (ortalama, standart sapma, minimum, maksimum, frekans ve yüzde) ile gösterilmiştir. Verilerin normal dağılıma uyup uymadığı Kolmogorov-Smirnov testi ile analiz edilmiştir. Verilerin normal dağılıma uymaması nedeniyle analizlerde Mann Whitney U ve Kruskal Wallis H testi kullanılmıştır. Farklılık bulunan karşılaştırmalarda farklılığın kaynaklandığı grubun tespitinde Bonferroni post hoc testi kullanılmıştır. Verilerin analizlerinde %95 güven aralığı tercih edilmiştir. Araştırma sonucunda, araştırmaya katılan hemşirelerin NDTDÖ genel puan ortalamasının ve ölçek alt boyutlarının puan ortalamalarının orta değerin üzerinde olduğu, nöbet tesliminde en çok rastlanan sorunun iş yükü fazlalığı ve zaman kısıtlılığı olduğu, hemşirelerin çoğunluğunun nöbet teslimi konusunda eğitim aldığı, nöbet tesliminde hem en çok gerek görülen hem de en çok iletilen bilginin“alerji”olduğu, medeni durum, çalışılan birim ve mesleki deneyim ile NDTDÖ genel puan ve alt boyutlarının puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the opinions and efficiency of nurses working in surgical wards regarding nursing handover. This study was carried out between 18 March 2022 and 30 June 2022 in the surgical wards of the Ministry of Health İzmir Health Sciences University Tepecik Education and Research Hospital. The sample of this descriptive study consist of 125 surgical nurses who voluntarily agreed to participate in the study.“İndividual İdentification Form”,“Nurse Opinion Form Regarding The Nursing Handover”and“Handover Evaluation Scale”(HES) were used in the collection of data. Statistical analysis of the datas obtained from the research was carried out using the Statistical Package For Social Science (SPSS) 25.0 package program. The distribution of data was shown with descriptive analysis parameters (mean, standard deviation, minimum, maximum, frequency and percentage). Kolmogorov Smirnov test was used to checked the normality assumption of the data. Mann-Whitney U test and Kruskal-Wallis test were used for the data that did not provide the normality assumption. Bonferroni post hoc test was used to determine in which group the difference was in comparisons with differences. In the analysis of the data, 95% confidence interval was preferred. As a result of the research, It was found that the general mean score of HES and the mean score of the scale sub-dimensions of the nurses participating in the study were above the middle value. The most common problem in nursing handover was the workload and time constraints.The majority of the nurses participating in the study were trained in nursing handover. It was found that the most necessary and the most transmitted patient information is“allergy”in nursing handover. There was significant relationship between marital status, units nurses worked in, nursing experience and HES mean score and its subdimensions.