Olimpiyat madalyası kazanan Türk sporcuların başarı hikâyeleri
Success stories of Turkish athletes WHO won the olympic medal
- Tez No: 680688
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA BİNGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Spor, Biography, Sports
- Anahtar Kelimeler: Başarı Hikâyesi, Olimpiyatlar, Olimpiyat Madalyası, Success Story, Olympics, Olympic Medal
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
Amaç: Bu araştıranın amavı farklı branşlarda Olimpiyatlarda dereceye girerek madalya kazanan Türk sporcuların başarı hikâyelerini keşfetmek, kavramsallaştırmak ve açıklamaktır. Böylece araştırma, Olimpik düzeyde spor katılımının çıktılarını içeren bir başarı haritası oluşturmayı hedeflemektedir. Materyal ve Metot: Araştırmada nitel yöntem benimsendi. Amaçlı Örnekleme ile seçilen Olimpiyatlarda madalya kazanrak dereceye giröiş dokuz Türk sporcu ile yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak veriler toplandı. Veriler Tematik Analiz kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Bulgular iki başlık altında değerlendirildi: (a) Olimpiyatlarda Madalya Kazanan Türk Sporcuların Spora Başlama Hikâyeleri ve (b) Olimpiyatlarda Madalya Kazanan Türk Sporcuların Başarı Hikâyeleri. Analizlerde, sporcuların spora başlama hikâyelerinde ortaya çıkan motive edici faktörler (Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni, Popüler Rol Model, Akran Grubu, Aile Desteği ve Meydanokuma) ve spor branşlarında başarılı olma hikâyelerinde ortaya çıkan motive edici faktörler (Popüler Rol Model, Milli ve Manevi Duygular, Olimpiyatlara Katılma Zorluğu ve Meydan Okuma) bulundu. Milli ve Manevi Duygular Teması, sporcuların başarı motivasyonlarında en çok vurgulanan tema oldu. Ayrıca, Popüler Rol Model ve Meydanokuma temalarının sporcuların hem spora başlama hem de spor branşlarında başarılı olmalarında etkili olan temalar olarak tespit edildi. Sonuç: Sonuç olarak, sporcuların asıl amacının kariyerlerindeki başarı olduğu bilinse de, başarı süreçlerinde motive edici faktörler çeşitlilik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this research was to explore, conceptualize and explain the success stories of Turkish athletes who won medals in different branches at the Olympics. Thus, the goal of the reseacrh was to create a success map within the sport participation at Olimpic level. Material and Method: Qualitative Research Method was adopted. Data were collected by using a semi-structured interview form with nine Turkish athletes who won medals in the Olympics. Data were analyzed using Thematic Analysis. Results: The findings were evaluated under two headings: (a) Sport Participation stories of Turkish Athletes who Won Medals in the Olympics, and (b) Success Stories of Turkish Athletes who Won Medals in the Olympics. In the analyses, the motivating factors for sport participation (Physical Education and Sports Teacher, Popular Role Model, Peer Group, Family Support and Challenge) and the motivating factors for sport sccsess at Olimpic level (Popular Role Model, National and Spiritual Emotions, Challenge and Difficulty for Participate in the Olympics) were emerged in the stories of athletes. National and Spiritual Emotions Theme was the most emphasized theme in the success motivation of the athletes. In addition, the themes of Popular Role Model and Challenge were determined as the themes that are effective in both sport participation and being successful in sports branches. Conclusion: As a result, although it is known that the main goal of the athletes is the success in their careers, the motivating factors in the success processes vary.