Akademisyenlerin sanal kaytarma davranışlarının iş stresine etkisinin kuşaklar teorisi üzerinden incelenmesi
Investigation of the effect of cyberloafing behaviors of academicians on job stress through generational theory
- Tez No: 680904
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sanal Kaytarma, İş Stresi, Kuşaklar Teorisi, İş Stresinin Azaltılması, Cyberloafing, Job Stress, Generational Theory, Reducing Job Stress
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu araştırmanın amacı akademisyenlerin kuşaklarına göre iş stresi ve sanal kaytarma düzeylerinin incelenmesinin yanı sıra akademisyenlerin sanal kaytarma davranışlarının iş stresi üzerindeki etkisini, kuşaklar teorisi üzerinden incelemektir. Bu amaç doğrultusunda Türkiye'de çeşitli üniversitelerde görev yapan 383 akademisyene kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak ulaşılmış ve veriler toplanmıştır. Anket formunun ilk kısmında sanal kaytarma öncülleri, Örücü ve Yıldız (2014) tarafından geliştirilen 14 soruluk sanal kaytarma ölçeği, House ve Rizzo (1972) tarafından geliştirilen ve Efeoğlu (2006) tarafından Türkçe'ye uyarlanan 7 soruluk iş stresi ölçeği ve son kısımda çeşitli demografik sorular yer almaktadır. Araştırmada toplanan veriler üzerinde frekans analizleri, doğrulayıcı faktör analizi, güvenilirlik analizi, normallik testleri, korelasyon analizi ve Kruskal Wallis H ve Mann Whitney U testleri uygulanmıştır. Araştırma kapsamında, akademisyenlerin sanal kaytarma düzeyleri iş stresini etkilemektedir hipotezi öne sürülmüş ve araştırma sonuçları incelendiğinde akademisyenlerin sanal kaytarma düzeylerinin iş stresini etkilemediği belirlenmiştir. Sanal kaytarma ve iş stresi düzeylerinin, sanal kaytarma öncülleri ve demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadıklarının tespiti amacıyla gerçekleştirilen analizler sonucunda; akademisyenlerin daha çok önemsiz sanal kaytarma davranışları sergiledikleri, sanal kaytarma ve iş stresi düzeylerinin ise ortalama değerin altında olduğu belirlenmiştir. Ayrıca Y kuşağına mensup akademisyenlerin X kuşağına mensup akademisyenlere göre iş stresi ve sanal kaytarma düzeylerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın akademisyenler üzerinde gerçekleştirilmiş olması, sanal kaytarma, iş stresi ve kuşaklar teorisi değişkenlerinin bir arada kullanılması çalışmanın mevcut diğer çalışmalardan farklılığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effect of academicians' cyberloafing behaviors on job stress and examine the levels of academicians' job stress and cyberloafing through the theory of generations. In line with this purpose, 383 academicians who work in various universities in Turkey were reached by using the convenience sampling method and the data were collected. In the first part of the questionnaire form, the antecedents of cyberloafing, the 14 questions“cyberloafing scale”developed by Örücü and Yıldız (2014), the 7 questions“job stress scale”developed by House and Rizzo (1972) and adapted into Turkish by Efeoğlu (2006), and various demographic questions are included. Frequency analysis, confirmatory factor analysis, reliability analysis, normality tests, correlation analysis and Kruskal Wallis H and Mann Whitney U tests were applied to the data collected in the study. Within the scope of the research, the hypothesis that the cyberloafing levels of academicians affect work stress was proposed. When the results of the research were examined, it was determined that the cyberloafing levels of the academicians did not affect work stress. As a result of the analysis conducted in order to determine whether cyberloafing and work stress levels differ according to the antecedents of cyberloafing and demographic variables; It has been shown that academicians exhibit more minor cyberloafing behaviors, and their cyberloafing and job stress levels are below the average value. In addition, it has been determined that job stress and cyberloafing levels of the academicians from generation Y have higher than the academicians from generation X. The study was carried out on academicians and the combination of cyberloafing, job stress and generation theory variables reveal the difference of the study from other existing studies.