İnşaat sektöründe çalışanların sendikal örgütlenme algısı: Çanakkale örneği
Perception of the union organization of those working in the construction industry: The case of Çanakkale
  1. Tez No: 681068
  2. Yazar: FUAT FIRAT ÇEVİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU KANYILMAZ POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İnşaat, Sendikal Örgütlenme, Sendikal Algı, Sendikaya Üye Olma Niyeti, Construction, Union Organization, Trade, Union Perception, Intention to be a Union Member
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Sendikalar, demokratik toplumların vazgeçilmez unsurlarından biridir ancak sendikalaşma oranlarındaki düşüşler ve sendikal faaliyetlere katılımın azalması sendikaların dünyada ve Türkiye'de bir krizin içerisinde olduklarının göstergelerindendir. Sendikal örgütlenmenin gerilemesinde; değişen istihdam yapısı, bireylerin sendikalara dair algısı, işsizlik, kayıt dışı istihdam ve sendikalardan kaynaklanan sorunlar gibi gerekçeler ön plana çıkmaktadır. Araştırma kapsamında sendikal örgütlenmelere ilişkin yaşanan sorunların tespiti için inşaat iş kolu seçilmiştir. İş kolunun yıpratıcı ve tehlikeli çalışma koşulları sektörde çalışan işçiler için sendikal örgütlenmeyi gerekli kılmaktadır. İnşaat iş kolu istihdam ettiği yoğun iş gücüne ve içinde barındırdığı risklere rağmen sendikal örgütlenmenin en düşük gerçekleştiği iş koludur. Sendikal örgütlenmenin düşük seviyelerde gerçekleşmesinin gerekçelerine, iş koluna dair özel durumlar araştırılarak ve Çanakkale ili Merkez ilçesinde iş kolu içerisinde çalışan 405 işçiye uygulanan anket ile ulaşılmaya çalışılmıştır. Uygulanan anket ile işçilerin sendikal algıları ve sendikalara üye olma niyetleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Ayrıca demografik özelliklerin, sendikal algılarını etkileyip etkilemediği araştırılmıştır. Araştırma neticesinde işçilerin demografik özelliklerinin sendikal algılarını etkilediği ve sendikal algılarının arttığında sendikaya üye olma niyetlerinin de arttığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Trade unions are one of the indispensable elements of democratic societies, but the decrease in unionization rates and the decrease in participation in union activities are indicators that the unions are in a crisis in the world and especially in Turkey. In the decline of union organization; reasons such as changing employment structure, individuals perception of unions, unemployment, unregistered employment and problems arising from unions come to the fore. Within the scope of the research, the construction branch was chosen to determine the problems related to these organizations. The abrasive and dangerous working conditions of the sector necessitate union organization for the employees working in the sector. Despite the intense workforce it employs and the risks it entails, the construction business line is the business line where unionization is the lowest. The reasons for the low levels of union organization; It has been tried to reach 405 workers working in the business line in the Merkez district of Çanakkale province by researching the special cases in the business line. The relationship between the union perceptions of the workers and their intention to become a member of the unions was examined with the applied questionnaire. In addition, it was investigated whether demographic characteristics affect union perceptions. As a result of the research, it has been concluded that the demographic characteristics of the workers affect their perceptions of the union and when their union perceptions increase, their intention to become a member of the union also increases.