S.B.Ü Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışmakta olan hekim ve hemşirelerde COVID-19 aşısına yönelik tutumların COVID-19 korkusu ile ilişkisi
The relationship between the atttudes towards COVID-19 vaccine and fear of COVID-19 in working physicians and nurses at Tepecik training and research Hospital
  1. Tez No: 681183
  2. Yazar: ELİF AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK MERGEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Korku, Aşı, Hekim, Hemşire, COVID-19, Fear, Vaccine, Physician, Nurse
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: 2019 yılının Aralık ayında Çin 'de ortaya çıkarak tüm dünyada pandemiye neden olan ciddi ve akut seyirli COVID-19 hastalığı, milyonlarca kişiyi hem fiziksel hem ruhsal anlamda derinden etkilemiştir. Hastalığın yıkıcı etkilerinden korunmak ve yayılmasını önlemek için birçok önlem alınmıştır. Her ülkeden çok sayıda mortalite ve morbiditeye neden olan COVID-19'un tedavisinin bulunması ve toplu bağışıklanmanın sağlanması konusunda adeta zamanla yarışılmaktadır. Bu çalışmada S.B.Ü. İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışmakta olan hekim ve hemşirelerde COVID-19 aşısına yönelik tutumun, COVID-19 korkusu ile ilişkisinin incelenmesi hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, kesitsel araştırma tasarımında uygulanmıştır. Örneklemi, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde 01.07.2021 – 30.07.2021 tarihleri arasında S.B.Ü. İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde görev yapmakta olan hekim ve hemşirelerden onamları alındıktan sonra, 8-10 dakika sürecek online anket çalışması şeklinde uygulanmıştır. Çalışmaya 301 katılımcı dahil edilmiştir. Anketimiz, katılımcıların yaş, cinsiyet, medeni hal, çocuk sahibi olma durumu, evde kim ile yaşanıldığı, öğrenim durumu, mesleki unvan (hemşire, doktor), meslekte geçirilen süre (yıl),hastanede çalışılan birim, COVID-19 hastalarına hizmet verilen birimde çalışma durumu, kronik hastalık durumu, influenza ve COVID-19 aşısı olma durumu, COVID-19 geçirme durumu, COVID-19 aşısına yönelik tutumları ve COVID-19 korkusunu ölçen 33 sorudan oluşmaktadır. Çalışmamızda verilerin istatistik analizi SPSS 21 paket istatistik programı ile yapılmıştır. Çalışmamızdaki verilerin normallik dağlımı çarpıklık, histogram, plot grafik ve normallik testleri ile değerlendirilmiş olup ölçeklerin çarpıklık basıklık dışında normal dağılım şartlarını sağlamadığı için non-parametrik testler kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza katılan personelin 104'ü (%34,44) erkek, 198'i (%65,56) kadındır. COVID-19 Aşısına Yönelik Tutumlar Ölçeği sonuçları ile cinsiyet, çocuk sahibi olma, evde 65 yaş üzeri bir bireyle yaşama ve COVID-19 geçirme öyküsü arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. COVID-19 korku ölçeği ile cinsiyet ve medeni durum arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. COVID-19 Aşısına Yönelik Tutumlar Ölçeği ve COVID-19 korku ölçeği arasında istatiksel anlamlı ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda hekim ve hemşirelerde COVID-19 aşısına yönelik tutumlar ölçeği ile COVID-19 korkusu arasında ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The serious and acute COVID-19 disease, which emerged in China in December 2019 and caused a pandemic all over the world, deeply affected millions of people both physically and mentally. Many measures have been taken to prevent the devastating effects of the disease and to prevent its spread. It is almost a race against time to find the cure for COVID-19, which causes a large number of mortality and morbidity from every country, and to provide mass immunization. In this study, it is aimed to examine the relationship between the attitude towards the COVID-19 vaccine and the fear of COVID-19 in physicians and nurses working at Izmir Tepecik Training and Research Hospital. Materials and Methods: The Study was applied in a cross-sectional research projection. The sample was applied in the form of an online survey, which will last 8-10 minutes, after obtaining the consent of the physicians and nurses working in S.B.U İzmir Tepecik Training and Research Hospital between 01.07.2021 and 30.07.2021. 301 participants were included in the study. Our survey included participants' age, gender, marital status, having a child, who they live with at home, education status, professional title (nurse, doctor), time spent in the profession (years), department worked in the hospital, working status in the department serving COVID-19 patients, measuring chronic disease status, influenza and COVID-19 vaccination status, COVID-19 status, attitudes towards the COVID-19 vaccine and fear of COVID-19. It consists of 33 questions. In our study, statistical analysis of the data was done with SPSS package statistics program. Distribution of the data in our study ;skewness,histogram, plot graph and normality tests, and non-parametric tests were used because the scales didn't meet the normal distribution conditions except skewness and kurtosis. Results: Of the personnel participating in our study, 104 participants (34.44%) were male and 198 participants (65.56%) were female. A statistically significant relationship was found between the results of the Attitudes Towards COVID-19 Vaccine Scale and gender, having children, living with an individual over 65 years of age at home, and a history of COVID-19. A statistically significant relationship was found between the COVID-19 fear scale and gender and marital status. No statistically significant relationship was found between the Attitudes Towards COVID-19 Vaccine status and the COVID-9 Fear Scale. Conclusion: Results obtained in the study is showing no relationship was found between the scale of attitudes towards the COVID-19 vaccine in doctors and nurses and the fear of COVID-19.