Aa 7075 alüminyum alaşımının sürtünme karıştırma kaynağı ile birleştirilmesinde kaynak parametrelerinin mekanik özellikler üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of welding parameters on mechanical properties of friction stir welded aa 7075 aluminum alloy
  1. Tez No: 681268
  2. Yazar: SAFA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERTAN OZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: AA 7075-T651 alüminyum alaşımı, sürtünme karıştırma kaynağı, mekanik özellikler, mikroyapı, AA 7075-T651 aluminum alloy, friction stir welding, mechanical properties, microstructure
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu tezde, sürtünme karıştırma kaynağı ile birleştirilmiş AA 7075-T651 alüminyum alaşımlı plakaların mekanik ve mikroyapısal özelliklerine kaynak parametrelerinden takım dönme hızı ve takım ilerleme hızı ile takım pim konfigürasyonunun etkileri araştırılmıştır. Üç farklı profildeki pime sahip takımlar ve kaynak parametrelerinin etkileştiği toplam 22 adet farklı kombinasyonun oluşturduğu kaynak koşulları ile kaynak bağı oluşturulmuştur. Tüm sürtünme karıştırma kaynaklı bağlantıların havza formunda bir karıştırma bölgesi ile karakterize edildiği tespit edilmiştir. Toplam 22 adet kaynaklı bağlantı içinde en yüksek çekme mukavemetine sahip kaynaklı bağlantı beşgen pim profilli takım ile 400 dev/dak ve 80 mm/dak kaynak koşulunda tespit edilmiş olup ölçülen çekme dayanımı değeri 382 MPa'dır. Bu kaynak koşulunda ölçülen kopma uzaması değeri ise %6'dır. Tüm kaynaklı bağlantılara 90°'lik kök eğme testi yapılmıştır. Her bir kaynaklı bağlantı 90°'lik eğme açısına ulaşmadan kaynak karıştırma bölgesindeki heterojen yapı nedeniyle kırılmıştır. Tüm kaynaklı bağlantıların karıştırma bölgesi dinamik yeniden kristalizasyonun etkisi ile küçük ve eş eksenli taneler ile karakterize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effects of welding parameters, namely tool rotational speed, welding speed and tool pin configuration on the mechanical and microstructural properties of AA 7075-T651 aluminum alloy plates joined using friction stir welding were investigated. Welding bonds were formed using tools with three different profiled pins; and welding conditions were created by a total of 22 different combinations where welding parameters interact with each other. It was revealed that all friction stir-welded joints were characterized by a basin-shaped stir zone. Among the 22 welded joints, the welded joint exhibiting the highest tensile strength of 382 MPa was processed using a pentagonal pin profiled tool with the process parameters of 400 rpm tool rotational speed and 80 mm/min welding speed. The elongation at rupture was measured to be 6% under this welding condition. All welded joints were subjected to a 90° root bending test. Each welded joint was broken before reaching the 90° bending angle due to the heterogeneous structure in the stir zone. The stir zone of all welded joints was characterized by fine and equiaxed grains due to the effect of dynamic recrystallization.