Türkiye'de sağlık sektörünün Avrupa Birliğine uyumu
Cohesion of the health sector with the European Union in Turkey
  1. Tez No: 681301
  2. Yazar: NURTEN YAYLACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gümrük birliği, malların serbest dolaşımı, CE işareti, piyasa gözetimi ve denetimi, beşeri tıbbi ürünlerde veri imtiyazı, Customs Union, free movement of goods, CE mark, market surveillance and supervision, data exclusivity in the medicinal products for human use
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Mülga Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE)
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışmada; Türkiye sağlık sektörünün, gümrük birliği ve malların serbest dolaşımı ilkesi bağlamında Avrupa Birliğine uyum süreci irdelenmiştir. Bu çerçevede, öncelikle her iki temel kavram ayrıntılı olarak incelenmiştir. Ardından, Türkiye Avrupa Birliği ilişkilerinin gelişim sürecine bakılmıştır. Türkiye'nin Ulusal Sağlık Programında yer alan ürün gruplarının tamamı ilgili AB mevzuatı ve Türkiye İlerleme Raporları çerçevesinde mevzuat uyum düzeyi, halen yapılmış veya yapılmakta olan uyum çalışmaları ile bundan sonra yapılması gerekenler açısından ayrı ayrı ele alınmıştır. Avrupa Birliğine adaylık sürecinde uyum gerektiren ve son zamanlarda sıkça tartışılan“beşeri tıbbi ürünlerde veri imtiyazı”konusu, önemi nedeniyle -ayrı olarak- ulusal ve uluslararası uygulamalar ile özellikle AB Müktesebatı perspektifinden irdelenip değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study; the cohesion of Turkish health sector with the European Union in the context of Customs Union and free movement principle is explicated. Within this framework, these two principal concepts are precedently analysed in detail. Afterwards, the process of development of Turkey-European Union relations is considered. All the product groups in the National Programme of Turkey are discussed separately with respect to legislation harmonisation level, completed and continuing harmonisation efforts and harmonisation requirements henceforth within the framework of relevant European Union legislation and Regular Progress Reports for Turkey. The“data exclusivity in the medicinal products for human use”subject, a topic which requires harmonisation in the candidacy period for European Union membership and that has been discussed recently is explicated and analysed –separately- through the perspective of the European Union acquis communitaire due to its importance.