Tam dişsiz alt çeneye 'all-on-4' tedavi konseptiyle uygulanan distal implantların açı ve boy değişiminin sisteme etkilerinin sonlu elemanlar analiziyle incelenmesi
The effects of the angle and length change of distal implants applied to the edentulous mandible with the 'all-on-4' treatment concept on the system: Finite element analysis (FEA)
- Tez No: 681569
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR GÖNÜL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: All on 4 konsept, açılı implant, uzunluk, sonlu elemanlar analizi, sabit kantilever, All-on-4 concept, angled implant, length, finite element analysis, fixed console
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
İmplant uygulamalarından önce kemik ogmentasyonu, sinüs lifting, sinir lateralizasyonu gibi ek cerrahi işlemler gerektiren ileri derecede atrofik çenelerde bu cerrahi işlemlerden kaynaklanan komplikasyonları ve zaman kaybını ortadan kaldırmak için alternatif bir yöntem olarak“All on 4”tedavisi sunulmuştur. Çalışmamızın amacı, bu tedavi konsepti ile uygulanan distal implantların açılarını ve uzunluklarını değiştirerek sistem üzerindeki kuvvetlerin implantlar ve kemik yüzeyi üzerindeki etkisini araştırmaktır. Sisteme etkiyen kuvvetlerin implant ve kemik yüzeyinde oluşturduğu gerilmelerin değerlendirilmesi amacıyla çalışmamızda sonlu elemanlar analizi yöntemi kullanılmıştır. 'All on 4' tedavi konseptinde distal konsol mesafesi sabit kalacak şekilde implantların uzunlukları (10-13 mm) ve distal implantların açıları (17O ve 30O) değiştirilerek bilgisayar ortamında 4 model oluşturulmuştur. Modellerde kullanılan protez parçaya bilateral distal sınırdan 150 N dikey kuvvet uygulanarak implant ve kemik yüzeyindeki stres değerleri incelenmiştir. Modellerdeki stres değerleri 3 farklı konfigürasyonda karşılaştırılarak yorumlanmıştır. Distal implantların açılı olarak yerleştirildiği 'All on 4' sisteminde distal konsol mesafesinin sabit tutulduğu ve implantların açısının değişmesiyle implant boyunun artmasının sistem üzerinde daha yüksek streslere neden olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
“All-on-four”treatment as an alternative method to eliminate complications and time loss due to these surgical procedures in severely atrophic jaws that require additional surgical procedures such as bone augmentation, sinus lift, and nerve lateralization before implant applications. The aim of our study is to investigate the effect of the forces on the system on the implants and bone surface by changing the angles and lengths of the distal implants applied with this treatment concept. Finite element analysis method was used in our study in order to evaluate the stresses caused by the forces acting on the system on the implant and bone surface. In the All on 4 treatment concept, 4 models were created in the computer environment by changing the lengths of the implants (10-13 mm) and the angles of the distal implants (17O and 30O) so that the distal cantilever distance remained constant. A vertical force of 150 N was applied to the prosthetic piece used in the models from the bilateral distal border, and the stress values on the implant and bone surface were examined. It was evaluated by comparing the models in 3 different configurations. In the all on four system where the distal implants are placed at an angle, it has been observed that the distal cantilever distance is kept constant and the increase in the implant length with the change in the angle of the implants causes higher stresses on the system.