İlişkideki yalnızlık
Loneliness in relationship
- Tez No: 681612
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL ERYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: yalnızlık, erişkin bağlanma stiller, ilişki doyumu, evli çiftler, loneliness, adult attachment styles, relationship satisfaction, married couples
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmanın amacı evli bireylerin yalnızlık seviyeleri, bağlanma biçimleri ve ilişki doyumu arasındaki nasıl bir ilişki olduğunu ve bunların bazı demografik değişkenlerle incelenmesidir. Araştırmaya katılan evli bireylerin yalnızlık seviyeleri, ilişki doyumları, erişkin bağlanma biçimleri, cinsiyet, eğitim durumu, evlilik yaşı, ilişki süresi, çalışma durumları, evde yaşayan kişi sayısı ve bunlar arasındaki ilişkisi incelenmiştir. Araştırmaya 148 evli birey katılmıştır ve bunlardan 140 tanesi değerlendirmede kullanılmıştır. Çalışmada 'Kişisel Bilgi Formu', 'UCLA Yalnızlık Ölçeği', 'İlişki Doyum Ölçeği', 'Erişkin Bağlanma Biçimi Ölçeği' uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 25.0 (Statistical Package for Social Sciences) programı kullanılarak analiz edilmiştir. İkili grup karşılaştırılmasında bağımsız örneklem t-testi, ikiden fazla grup arasında yapılan normal dağılım karşılaştırmalarda tek yönlü varyans analizi, homojen olduğu durumlarda farklılığı belirlemek için Post Hoc analizlerinden LSD tamamlayıcı analizleri yapılmıştır. Kişilerin erişkin bağlanma ve alt boyutları ile ilişki doyum ve yalnızlık düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi için pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda evli bireylerin bağlanma ve yalnızlık seviyeleri arasında istatiksel olarak anlamlı pozitif yönlü düşük seviyede bir ilişki olduğunu belirten sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the loneliness level, attachment styles and relationship satisfaction of married individuals with some demographic variables. The loneliness level, relationship satisfaction, adult attachment styles, gender, education level, marriage age, relationship duration, employment status, number of people living at home and the relationship between them were investigated. 148 married individuals participated in the study and 140 of their data were used in the statistical analysis. In the study, 'Personal Information Form', 'UCLA Loneliness Scale', 'Relationship Satisfaction Scale', 'Adult Attachment Style Scale' were used to measure variables. The data obtained in the research were analyzed using the SPSS 25.0 (Statistical Package for Social Sciences) program. Independent sample t-test was used in paired group comparison, one-way analysis of variance was used in normal distribution comparisons between more than two groups, and LSD complementary analyzes from Post Hoc analyzes were used to determine the difference in cases where it was homogeneous. Pearson correlation analysis was runned to determine the relationship between adults' attachment and its sub-dimensions, relationship satisfaction and loneliness. As a result of the research, it was concluded that there is a statistically significant, positive, low-level relationship between the attachment style and loneliness levels of married individuals.