AB çerçeve programlarının bölgesel ekonomiye katkısı COSME-Avrupa İşletmeler Ağı , WB-BIN Batı Karadeniz Konsorsiyumu örneği
Contribution of eu framework programs to the regional economy COSME-Enterprise Europe Network, the case of WB-BIN consortium
  1. Tez No: 681618
  2. Yazar: UTKU CAN AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZKAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, İşletme, International Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, COSME, KOBİ, WB-BIN, Avrupa İşletmeler Ağı, European Union, COSME, SME, Enterprise Europe Network
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Girişimcilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Girişimcilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Günümüz dünyasında günden güne kendini yenileyen, uluslararasılaşma ilkesini benimsemiş ve hinterlandını genişletmeyi amaç edinmiş girişimciler her zaman bir adım önde seyretmektedirler. Avrupa İşletmeler Ağı bu bağlamda küçük işletmelerin büyük çapta ses getirmesine olanak tanıyan, erişimi kolay ve aynı zamanda etkisi yüksek bir platform olarak ön plana çıkmaktadır. Günümüzdeki döviz dalgalanmalarını da göz önüne aldığımızda uluslararası ticaret ve KOBİ'lerin uluslararası ticaret hamlelerine yönelimi, ticaret hacmini geliştirme ve büyük ölçekli bir işletme olma yolunda önemli bir yere sahiptir. Çalışmanın birinci bölümünde giriş ve AB Çerçeve Programlarının bölgesel ekonomiye katkısı WB-BIN Batı Karadeniz Konsorsiyumu Örneği nezdinde incelenmesi temel amaç olarak ortaya konmuş, araştırmanın detayları ile ilgili bilgiler verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise Avrupa İşletmeler Ağı'nın ortaya çıkışı, nasıl bir yöntem ile çalıştığı ve avantajlarından bahsedilmiştir. İkinci bölümde ayrıca Avrupa İşletmeler Ağı'nın KOBİ'lerin gelişimine olan etkisinden bahsedilmiş ve WB-BIN Batı Karadeniz konsorsiyumundaki etkileri açıklanmıştır. Üçüncü bölümde araştırmanın yönteminden bahsedilmiştir. Gerçekleştirilen analizler neticesinde elde edilen bulgular çalışmanın dördüncü bölümünde sunulmuştur. Çalışmanın beşinci ve son bölümünde ise elde edilen bulgulardan hareketle varılan sonuç ve ileriki çalışmalara yönelik öneriler sunulmuştur. Bu çalışmanın temel amacı, AB programlarından COSME kapsamında yürütülen Avrupa İşletmeler Ağı projesinin KOBİ'lerin gelişimine olan katkısını ve bu kapsamda programın sunduğu avantajları ortaya koymaktır. Veriler nitel araştırma yöntemlerinden odak grup tekniği ile toplanmıştır. Bunun yanında projeyi yürüten WB-BIN Batı Karadeniz Konsorsiyumu üyelerinin performans göstergesi tablosundan yararlanılmıştır. Toplanan verilerin ışığında Avrupa İşletmeler Ağı'nın KOBİ'lere pozitif bir etkide bulunarak onların gelişimini desteklediği ve yalnızca uluslararası ticaret noktasında değil aynı zamanda teknoloji transferi, network oluşturma, alternatif finansman kaynaklarına erişim ve bilgiye erişim gibi birçok alanda büyük katkı sunduğu tespit edilmiştir. Normal şartlarda finansman eksikliği ve buna bağlı olarak nitelikli personel sıkıntısı yaşayan KOBİ'lerin bu sistem ile hitap ettiği alanı genişlettiği ve AB ile ilişkilerde seviye atlayarak günümüz değişken ekonomisine ayak uydurmada bir adım öne çıktıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world, entrepreneurs who renew themselves day by day, adopt the principle of internationalization and aim to expand their interland will always be one step ahead In this context, the Enterprise Europe Network stands out as a simple yet powerful platform that allows small businesses to make a big impact. When we consider the current currency fluctuations, the orientation of international trade and SMEs undoubtedly has a very important place about their development. In the first part of the study, information about the details of the research such as the purpose and importance of the research is included. In the second part, the method of emergence of Enterprise Europe Network and its method and advantages are mentioned. In this section, the impact of the European Enterprise Network on the development of SMEs is discussed and the effects of WB-BIN on the western black sea consortium are explained. There is, method of the research in the third part The findings of the research in the fourth part include the results and suggestions in the fifth part. The main purpose of this study is to reveal how the European Enterprise Network carried out within the scope of COSME, affects the development of SMEs and the advantages of this scope. The data were collected using the interwiev method, which is one of the qualitative research methods. In the light of these data collection, it has been revealed that the Enterprise Europe Network has a positive effect on SMEs, supporting their development and influencing in all aspects. It is determined that the SMEs, which are very difficult to import and export with Europe without having a connection under normal conditions, developed their interland with this system and stepped forward in keeping up with today's variable economy by leveling up relations with the EU.