Kambiyo senetlerinde defi teşkil eden haller ve doğurduğu sonuçlar
Situations defining bills of exchange and their results
  1. Tez No: 681677
  2. Yazar: HELİN ÖZTEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AYLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kambiyo Senetleri, Kıymetli Evrak, Defi, Türk Ticaret Kanunu, Poliçe, Bono, Çek, Bills Of Exchange, Valuable Papers, Exception, Turkish Commercial Code, Policy, Bond, Cheque
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmamız Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde yüksek lisans tezi olarak hazırlanmıştır. Tezin genel amacı, kambiyo senedi ile borç taahhüdüne giren borçlu şahsın, senet dolayısıyla alacaklı olan şahıslara ve üçüncü kişilere karşı, hangi koşullarda defi ileri sürebileceğini incelemektir. Ayrıca bu incelemeyi yaparken, öğretide tartışmalı konular üzerinde durarak ve Yargıtay kararları ile derinleştirmek amaçlanmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler,“Kıymetli Evraka İlişkin Genel Bilgiler”,“Genel Anlamda Defi Kavramının İncelenmesi”,“Türk Ticaret Kanununda Öngörülen Defi Türleri”başlıkları altında ele alınmıştır. İlk bölümde, kıymetli evrakın tanımı yapılarak mevzuattaki yerine, niteliğine özelliklerine değinilmiş; kıymetli evraka ilişkin teoriler ele alınarak adi senet ile farkları da incelenmiştir. İkinci bölümde ise, tezin ana başlığı olan defi kavramı, türleri ve itiraz kavramı ile farkı incelenerek tezin ana konusunun zemini oluşturulmuştur. Üçüncü ve son bölümde ise, Türk Ticaret Kanunu ilgili maddelerince benimsenen defi türleri ve bunları destekleyen Yargıtay kararları eşliğinde öğretideki çeşitli sınıflandırmalar ele alınarak çalışmaya son verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was prepared as a master's thesis within the Institute of Social Sciences at Dicle University. The general purpose of the thesis is to examine the conditions and conditions under which the debtor, who has committed a debt commitment with the bill of exchange, can claim debt against the creditors and third parties due to the bill. In addition, while making this examination, it is aimed to deepen the doctrine by emphasizing controversial issues and the decisions of the Supreme Court. The study consists of three parts. These sections are covered by the with the titles“General Information on Valuable Documents”,“Examination of the Concept of Defi in General”,“Types of Defi Stipulated in the Turkish Commercial Code”. In the first part, valuable papers are defined and their place in the legislation, their characteristics and features are mentioned; The theories regarding negotiable instruments have been discussed and the differences with the ordinary bill have also been examined. In the second part, the main topic of the thesis, the concept of drama, its types, and its difference with the concept of the objection has been examined and the basis of the main subject of the thesis has been formed. In the third and last chapter, the study was terminated by discussing various classifications in the doctrine in the light of the decrees of the Supreme Court supporting them and the types of burials adopted by the relevant articles of the Turkish Commercial Code.