Hava koşullarının yol yapı malzemesine ve trafik kazalarına etkisinin araştırılması
Researching the effects of weather conditions to traffic accidents and road structure materials
- Tez No: 68172
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Trafik, Traffic
- Anahtar Kelimeler: Ulaşım, Trafik Kazası, Trafik, Meteoroloji, Yol Üstyapısı, Kaplama
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kazaların Çevresel ve Teknik Araştırması Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
HAVA KOŞULLARININ YOL YAPI MALZEMESİNE VE TRAFİK KAZALARINA ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI (Yüksek Lisans Tezi) Gökçen BAŞARAN GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Mayıs 1997 ÖZET Bu tezde; genel olarak trafik kazalarının nedenleri, yol üstyapı çeşitleri ve yol üstyapısında meydana gelen bozulmalar, hava koşullarının bu bozulmalara etkileri, Türkiye'de görülen iklim tipleri hakkında çeşitli kaynaklardan derlenen bilgiler verilmiştir. Trafik kazalarının iklim bölgelerine ve hava koşullarına göre dağılımı, hava koşullarının trafik kazalarına etkileri görsel grafikler ve korelasyon, regresyon yöntemleriyle araştırılmıştır. Ancak sonuçta beklenildiği gibi kötü hava koşullarının kazalara doğrudan yol açan bir etken olmadığı; kazaların ana nedenleri olan insan, araç ve çevre faktörlerini etkileyerek kazaların oluşmasında yardımcı bir faktör olarak görülmüştür.
Özet (Çeviri)
RESEARCHING THE EFFECTS OF WEATHER CONDITIONS TO THE TRAFFIC ACCIDENTS and ROAD STRUCTURE MATERIALS (Master Thesis) Gökçen BAŞARAN Gazi University Institute of Science and Technology May 1997 ABSTRACT In this thesis;It has been given some information compiled from the various sources about the reasons of traffic accidents, types of road upper-structure and the deformations in the road upper-structure, the effects of the weather conditions on these deformations and the types of climate in Turkey. It has been researched by using the visual graphics, correlation and regression methods that the distribution of traffic accidents according to the climate regions and weather contitions and the effect of weather condition to the traffic accidents. But, in the end, it has been understood that the bad weather conditions aren't the direct reasons of the accidents, but are the indirect reasons of the accidents, which afffects the main factors like human being, vehicle and environment. Key Words : Transportation, Traffic, Traffic Accidents, Meteorology, Road Upper-Strucrure,Plating Page Number :57 Adviser :Ass.Doç.Dr.Osman ŞİMŞEK