Yabancı uyruklu üniversite öğrencilerinin spora yönelik tutumları
Sport-oriented attitudes of foreign university students
- Tez No: 681885
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YENER AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Yabancı uyruklu öğrenciler, tutum, spor, Foreign students, attitude, sports
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırmada Yabancı Uyruklu Üniversite Öğrencilerinin Spora Yönelik Tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmaya Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde öğrenim gören yabancı uyruklu 184 gönüllü öğrenci katılmıştır. Katılımcılar tesadüfi örnekleme yöntemine uygun olacak bir şekilde, serbest zamanlarında veri toplama işlemi gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak, katılımcılara araştırmacı tarafından geliştirilen ve 10 sorudan oluşan kişisel bilgi formu ve Şentürk (2012) tarafından geliştirilmiş Spora Yönelik Tutum Ölçeği (25 soru) kullanılmıştır. Yapılan araştırmada katılımcıların yaşı ile Spora yönelik Tutum toplam puanları ve Aktif Spor Yapma hariç alt boyut toplam puanları arasında istatistiki olarak anlamlı ilişki tespit edilememiştir. Katılımcıların cinsiyete ve okudukları sınıflara göre spora yönelik tutum toplam puanları, spora ilgi duyma ve sporla yaşama alt boyut toplam puanları arasında istatistiki olarak anlamlı farklılık görülmezken, aktif spor yapma alt boyut toplam puanları arasında anlamlı farklılık görülmüştür. Katılımcıların eğitim durumları, medeni durum, gelir durumu, sporcu lisansı olup olmadığı, son 3 yıldır spor yapıp yapmadığı, okudukları fakülte ve geldikleri ülkelerine göre spora yönelik tutum toplam puanları arasında istatistiki olarak anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırma sonuçlarına bağlı olarak, yabancı uyruklu üniversite öğrencilerinin spora yönelik tutumlarının artması için üniversitelerin tüm birimlerinde spora yönelik rekreatif etkinlikleri düzenli aralıklarla organize edilmesi ve bu öğrencilerin düzenlenen aktivitelere yönlendirilmesi, okul içi ve dışı spor organizasyonlarının yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationships between sport-oriented attitudes of foreign University students. 184 foreign students studying at Ondokuz Mayıs University participated in this study voluntarily. The participants were recruited with random sampling method and data were collected in their free time. Personal Information Form with 10 questions developed by the researcher and Sport-oriented Attitude Scale (25 questions) developed by Şentürk (2012) were used as data collection tools. In the study conducted, no statistically significant relationship was found between the participants' ages and their Sport-oriented Attitude total scores and sub-dimension total scores except for the“doing physical exercise and sport”sub-dimension. While no statistically significant relationship was found between the participants'“being interested in sport”and“giving importance to sport”sub-dimension total scores in terms of gender and year of study, significant difference was found between“doing physical exercise and sport”sub-dimension total scores. Statistically significant differences were found between the participants' sport –oriented attitude total scores in terms of their level of education, marital status, income level, state of having athlete licence, the state of doing sport for the last 3 years, faculty and the country where they came from. Based on the results of this study, it can be recommended for universities to organize regular recreational activities for sports in all units and to guide students to these activities, to hold sport organizations in and out of the school to increase sport-oriented attitudes of foreign students.