Yeme bozukluklarında eştanı psikiyatrik hastalıklar
Comorbid psychiatric disorders in eating disorders
- Tez No: 681910
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK MELTEM TAŞDEMİR ERİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: yeme bozuklukları, psikiyatrik hastalıklar, eştanı, eating disorders, psychiatric disorders, comorbidity
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın amacı, yeme bozukluğu tanısı alan bireylerde aynı zamanda psikiyatrik hastalıkların eşlik etme olasılıklarını incelemektir. Araştırma, retrospektif bir araştırma olarak planlanmıştır. Çalışmaya NP İstanbul Beyin Hastanesi'nde 2012-2021 yılları arasında yeme bozukluğu tanısı alan 18-65 yaş aralığındaki, gerekli koşulları sağlayan 45 hasta dahil edilmiştir. Katılımcıların %91,1'i kadın, %84,4'ü bekar ve %62,2'si üniversite ve üzeri eğitim derecesine sahiptir. Katılımcıların dosyaları arşivden çıkarılarak sosyodemografik veri formu, Yeme Tutum Testi(YTT-40), Belirti Tarama Listesi (SCL-90-R), Beck Depresyon Envanteri (BDE), Beck Anksiyete Envanteri (BAE), Maudsley Obsesif Kompulsif Soru Listesi (MOKSL), Duygudurum Bozuklukları Ölçeği (DBÖ) ve DSM-IV'e Dayalı Erişkin DEB/DEHB Tanı ve Değerlendirme Envanteri ölçeklerinden veriler toplanmıştır. Yeme bozukluğu tanısı alan bireylerde eştanı olarak psikiyatrik hastalık bulunma oranı %82,2 olarak görülmüştür. Yeme bozukluğu tanısı alan bireylerde genel belirti indeksi ile obsesif-kompulsif belirtiler, kişiler arası duyarlılık, anksiyete, fobi, psikotizm, ek skala puan indeksleri istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Yeme bozukluklarında psikiyatrik eştanıların varlığı oldukça yaygındır. Tedavi sürecinde eştanıların göz önünde bulundurulması sürece olumlu yönde katkı sağlayacaktır. Toplumda yeme bozukluğu tanısı alan hastalarda eştanı psikiyatrik hastalıkların değerlendirilmesinde daha geniş kapsamlı sonuçlara ulaşılabilmesi açısından ülkenin farklı sosyoekonomik çevrelerinden, farklı eğitim düzeyleri, geniş yaş aralıklarını içeren, toplumun çoğunluğunu kapsayan, geniş örneklemli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the possibility and prevalance of comorbid psychiatric disorders in individuals diagnosed with eating disorders. The study was planned as a retrospective study. The study included 45 patients between the ages of 18-65 who were diagnosed with eating disorders at NP Istanbul Beyin Hospital between 2012 and 2021 and met the necessary conditions. 91.1% of the participants are women, 84.4% are single, and 62.2% have a university or higher education degree. The files of the participants were removed from the archive and sociodemographic data form, Eating Attitude Test (YTT-40), Symptom Check List (SCL-90-R), Beck Depression Inventory (BDI), Beck Anxiety Inventory (BAI), Maudsley Obsessive Compulsive Question List (MOCL) Data were collected from the Mood Disorders Scale (MDI) and the DSM-IV-Based Adult ADD/ADHD Diagnosis and Evaluation Inventory scales. The rate of comorbid psychiatric disease in individuals diagnosed with eating disorder was 82.2%. General symptom index and obsessive-compulsive symptoms, interpersonal sensitivity, anxiety, phobia, psychoticism, and additional scale score indices were found to be statistically significantly higher in individuals diagnosed with eating disorders. The presence of psychiatric comorbidities in eating disorders is quite common. Considering comorbidities in the treatment process will contribute positively to the process. In order to reach more comprehensive results in the evaluation of comorbid psychiatric diseases in patients diagnosed with eating disorders in the community, studies with large samples are needed from different socioeconomic environments of the country, including different education levels, wide age ranges, and covering the majority of the society.