Üniversite öğrencilerine testis kanseri ve erken tanısı konusunda verilen broşürün sağlık inançlarına ve kendi kendine testis muayenesi yapmaya etkisi
The effect of the brochure given to university students on testicular cancer and early diagnosis on health beliefs and testicular self- examination
  1. Tez No: 682027
  2. Yazar: FATMA NUR KARATURNA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜŞRA ALTINEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Testis kanseri, kendi kendine testis muayenesi, erken tanı, broşür, Testicular cancer, self-examination, early diagnosis, brochure
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışma, testis kanseri ve erken tanısı konusunda üniversite öğrencilerine verilen eğitim broşürünün sağlık inançlarına ve kendi kendine testis muayenesi yapmasına etkisini incelemek amacıyla; randomize olmayan gruplarda, ön test- son test kontrol gruplu yarı deneysel tasarımda yapılmıştır. Araştırma Malatya ilinde yer alan bir devlet üniversitesinin psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünde öğrenim gören öğrenciler ile 15 Haziran – 20 Temmuz 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubunu 48 deney ve 44 kontrol olmak üzere toplam 92 öğrenci oluşturmuştur. Sadece deney grubuna testis kanseri ve kendi kendine testis muayenesi hakkında eğitim broşürü verilmiştir. Son testlerden sonra kontrol grubunun etik açıdan bilgilenme hakkı dikkate alınarak kontrol grubuna da eğitim broşürü verilmiştir. Veriler; Kişisel bilgi formu, Testis Kanseri Ve Kendi Kendine Testis Muayenesine Yönelik Sağlık İnançları Ölçeği, kendi kendine testis muayenesi yapma durumuna yönelik form ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; Mann Whitney U, Wilcoxon ve Ki kare analizleri kullanılmıştır. Verilen eğitim broşürü sonrasında deney ve kontrol grubunun, ciddiyet/önemseme, yarar ve sağlık motivasyonu, engeller ve öz-etkililik puanları arasında anlamlı bir fark saptanmıştır. Verilen eğitim broşürü sonrası deney grubunun kendi kendine testis muayenesi yapma oranı %83,3 olarak belirlenmiş ve kontrol grubuna göre kendi kendine testis muayenesi yapma oranının anlamlı derecede yüksek olduğu saptanmıştır. Çalışma sonuçları doğrultusunda kendi kendine testis muayenesi yapmayı artırmaya yönelik daha büyük çalışma grupları ile deneysel çalışmaların yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was intended to examine the impact of the educational brochure given to university students on testicular cancer and early diagnosis on their health beliefs and conducting a Self Testicle Examination; in non-randomized groups, the preliminary test was conducted in semi-experimental design with a control group. The research was conducted between June 15 and July 20, 2020 with students studying in the Psychological Counseling and Guidance department of a State University located in Malatya province. A total of 92 students formed the working group, including 48 experiments and 44 controls. Only the experimental group was given an educational leaflet on testicular cancer and self-examination of testicles. The control group was also given an educational brochure after the final tests, taking into account the control group's right to be ethically informed. Data; The personal fact sheet, the scale of health beliefs towards testicular cancer and self-testicular examination, has been collected with the form for the condition of conducting a self-testicular examination. Assessment of data; Mann Whitney U, Wilcoxon and ki squared. Following the training brochure, a significant difference was determined between the severity/caring, benefit and health motivation, obstacles, and self-efficacy scores of the experiment and control group. The rate of self-testicular examination of the post-training brochure experiment group was determined to be 83.3%, and the ratio of self-testicular examination was significantly higher compared to the control group. In line with these study results, experimental studies with larger working groups may be recommended to increase self-testicular examination.