Olcas Süleymanov (hayatı-edebi kişiliği-diplomasisi)
Olcas Süleymanov (hayati-edebi kişiliği-diplomasisi)
  1. Tez No: 682036
  2. Yazar: CEMRE SENA YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EKREM AYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Olcas Süleymanov, Kazak Edebiyatı, Az i Ya, Olcas Suleimanov, Kazakh Literature, Az i Ya
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Olcas Süleymanov edebiyat ve siyaset alanında Kazakistan'a önemli katkılarda bulunmuş, büyük başarılara imza atmış bir şahsiyettir. Aynı zamanda dil incelemeleri ve tespitleri ile bir döneme damga vurmuş, millî bilinci ülkesine yeniden kazandırmıştır. Bu çalışmada kendisini her yönüyle incelemek hedeflenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde Kazak edebiyatı ele alınmıştır. İkinci bölümde Olcas Süleymanov'un hayatı ve dilbilimi üzerine yazdığı eserlerinden üçü incelenmiştir. Üçüncü bölümde Olcas Süleymanov'un edebî kişiliği incelenmiştir.“İnsanoğluna Eğil Yeryüzü!”isimli şiiri Rusçadan Türkçeye çevrilmiş, söz konusu şiir tematik bakımdan incelenmiştir. Harici on üç şiiri Rusçadan Türkçeye çevrilmiştir. Dördüncü ve son bölümde ise bağımsızlık sonrası Kazakistan siyaseti ve Olcas Süleymanov'un diplomatik başarıları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Olcas Suleimanov is a personality who has made important contributions to Kazakhstan in the field of literature and politics and has achieved great success. At the same time, he left a mark on a period with his language studies and determinations and regained the national consciousness to his country. In this study, it have been aimed to examine himself in every aspect. In the first part of the study, Kazakh literature has been studied. In the second section, three of Olcas Suleimanov's works that he has written on his life and linguistics have been analyzed. In the third section, his literary personality has been examined, his poem named“Bend over Human Beings, Earth!”has been translated from Russian to Turkish. The poem in question have been analyzed thematically. His another thirteen poems has been translated from Russian into Turkish. In the last and fourth chapter, post-independence Kazakhstan politics and the diplomatic achievements of Olcas Suleimanov have been discussed.