Anestezi teknikerlerinin lokal anestezik toksisitesi ve tedavisi hakkındaki bilgi düzeyleri: Anket çalışması
Knowledge levels of anesthesia technicians about local anesthesic toxicity and treatment: Survey study
- Tez No: 682296
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA EROL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: lokal anestezik, toksisite, %20 lipid solüsyonu, farkındalık, local anesthetic, toxicity, 20% lipid solution, awareness
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
AMAÇ: Anestezi teknikerlerinin sıklıkla kullandıkları ve takiplerini yaptıkları lokal anesteziklerin tanı ve tedavisi, toksisite anında ne yapacaklarını ve LATS ile karşılaştıklarında tedavide intralipid kullanımı hakkında bilgi ve tecrübe düzeylerini araştırmak, güncel kılavuzlar ışığında gerekli hazırlıklarının olup olmadığını değerlendirerek konu hakkındaki duyarlılığın artmasına katkı sağlamaktır. GEREÇ-YÖNTEM: Çalışmada veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Anket soruları daha önceden yapılan çalışmalar dikkate alınarak hazırlanmıştır. Çalışma ile ilgili bilgi verilip yazılı onayları alınan, Konya ilinde çalışan, 18-65 yaş arası, 217 gönüllü anestezi teknikeri çalışmaya dahil edildi. Anketteki sorular ankete katılan herkesin anlayabileceği şekilde hazırlanmış olup 24 adet sorudan oluşmaktadır. Sorular anestezi teknikerlerinin lokal anestezikler, lokal anestezik toksisitesi ve tedavisi hakkındaki bilgi ve deneyimlerini incelemek, lokal anestezikler hakkında farkındalığını artırmaya yöneliktir. BULGULAR: Toplam 217 anestezi teknikeri anketimize katılmış olup çalışanların %20,7'si Devlet Hastanelerinde, %37,8'i Üniversite Hastanelerinde, %22,1 Özel Hastanelerde, %19,4'ü Eğitim ve Araştırma Hastanesinden çalışmaktaydı. Katılımcıların yaş ortalaması 29,99±8,16'idi. Katılımcıların %49,8 erkek, %50,2'sini bayanlar oluşturmaktaydı. Anestezi teknikerlerinin %57,6'sı lokal anestezikler hakkında eğitim almışlardı. Lokal anestezikleri %87,6 oranda anestezi teknikerleri hazırlamaktaydı. Katılımcıların lokal anestezik toksisitesi ile karşılaşma oranları %14,7 olarak bulunmuştur. Toksisite geliştiği zaman hastalarda %20 lipid solüsyonu kullanılacağını anestezi teknikerlerinin %36,8'i bilmekteydi. LATS tedavisinde %20 lipid solüsyonu kullanımına en fazla yanıt verenler üniversite hastanesinde (%59,7) çalışan anestezi teknikerleri olmuştur. SONUÇ: Çalışmamıza katılan anestezi teknikerlerinin tanı ve tedavi konusunda bilgi düzeylerinin düşük olduğu görülmüştür. Bu konu hakkında farkındalığının artırılması gerekmektedir. Mezuniyet öncesi eğitimlerin ve hizmet içi verilen eğitimlerin kalite ve yeterlilik açısından yeniden gözden geçirilmesi gerektiği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE: To investigate the diagnosis and treatment of local anesthetics, which anesthesia technicians frequently use and follow up, what they will do at the time of toxicity, and their knowledge and experience levels about the use of intralipids in treatment when they encounter LATS, and to contribute to the increase of sensitivity on the subject by evaluating whether they have the necessary preparations in the light of current guidelines. METHOD: Questionnaire method was used as data collection tool in the study. The questionnaire questions were prepared by taking into account the previous studies. 217 volunteer anesthesia technicians, aged 18-65, working in Konya, who were informed about the study and whose written approvals were obtained, were included in the study. The questions in the questionnaire are prepared in a way that everyone can understand and consists of 24 questions. The questions are aimed at examining the knowledge and experiences of anesthesia technicians about local anesthetics, local anesthetic toxicity and treatment, and raising awareness about local anesthetics. RESULTS: 217 anesthesia technicians participated in our survey. 20.7% of the participants were working in State Hospitals, 37.8% in University Hospitals, 22.1% in Private Hospitals, 19.4% in Training and Research Hospitals. The average age of the participants was 29.99 ± 8.16. 49.8% of the participants were men and 50.2% were women. 57.6% of anesthesia technicians were trained about local anesthetics. Anesthesia technicians prepared local anesthetics at a rate of 87.6%. The rate of exposure of the participants to local anesthetic toxicity was found to be 14.7%. 36.8% of anesthesia technicians knew that 20% lipid solution would be used in patients when toxicity developed. The most responding to the use of 20% lipid solution in LATS treatment was the anesthesia technicians working in the university hospital (59.7%). CONCLUSION: It was observed that the knowledge level of the anesthesia technicians who participated in our study about diagnosis and treatment was low. Awareness on this issue needs to be increased. We believe that pre-graduate training and in-service training should be reviewed in terms of quality and competence.