Kurumlar Vergisi Kanunu kapsamında indirilecek giderlerin muhasebeleştirilmesi ve örnek bir uygulama
Accounting of expenses to be deducted under the Corporate Tax Law and a sample application
  1. Tez No: 682304
  2. Yazar: REYHAN KARAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNAY DENİZ DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumlar Vergisi, İstisnalar, İndirilecek ve İndirilemeyecek giderler, İndirimler, Muafiyetler, Corporate Tax, Exceptions, Deductible and Non-deductible expenses, Discounts, Exemptions
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Türk vergi sistemi içinde vergiler, ülke ekonomisinin oluşmasında etken bir paya sahip olup kamu harcamaları için önemli bir gelir kalemidir. Vergi çeşitliliği içinde önemli bir yere sahip olan kurumlar vergisi yüksek bir mükellef oranına sahiptir. Vergi mükellefleri devlete karşı olan sorumluluklarını yerine getirirken kanunlar içerisindeki sınırlara bağlı kalmak kaydı ile harcama kalemlerini şekillendirebilir. Elde edilecek gelirler için yapılan bu harcamalar kurumların geliri elde etme noktasında kanundaki yasal çerçeveler dikkate alınarak yapılmalıdır. Bu sayede ileride oluşabilecek olumsuzlukları önleyip, hem devlet hem de mükellef açısından zaman ve kazanç kavramlarından tasarruf edebilmeleri sağlanacaktır. Mükellef kişi ve kurumlara kanunlar tarafından sağlanan ve vergi avantajı olarak da nitelendirilebilecek şartların, doğru bir şekilde uygulanabilmesi vergiyi oluşturan bu olguların doğru hesaplanmasında işlevsel olarak katkı sağlayacaktır. Bu çalışmada, vergi mevzuatında mükelleflere tanınan istisnalar, muafiyetler ile kurumlar vergisi beyannamesinde indirim hakkı tanınan diğer indirimler birlikte ele alınmıştır. Ayrıca uygulamada çoğu mükellefin gider ve indirimleri gerçekleştirme sonrasında resmi kayıtlara alınırken kararsız kaldığı durumlar incelenmiştir. Mükelleflere tanınan vergi avantajları ile kanunlarda çizilen sınırlar üzerinde vergi kaybı yaratabilecek giderler diğer vergi kanunlarında varsa özel koşullar ile birlikte dikkate alınmıştır. Uygulama içerisinde neden sonuç ilişkisi göz önünde tutularak muhasebeleştirme yapılmış, beyanname ve mali tablolar aracılığı ile sonuçları değerlendirilmiştir. Kurumlar vergisi ve Gelir vergisi kanunlarında yer verilen indirilebilir ve kanunda yer alan hükümler ile indirimine engel olunan giderler için farklı faaliyet gösteren işletmelerde ticari kardan mali kara ulaşmalarında ki etken rolleri ortaya çıkarılmıştır. Bu uygulamaların sonucu olarak devlet, mükellef ve bu sonuçları yorumlayacak kişi ve gruplar için doğru vergilendirmenin önemi belirtilerek bu vergilendirmenin yanlış yapılması sonucunda tüm tarafların zarar görmemesi için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the Turkish tax system, taxes have an effective share in the formation of the country's economy and are an important revenue item for public expenditures. Corporate tax, which has an important place in tax diversity, has a high taxpayer rate. While taxpayers fulfill their responsibilities to the state, they can shape their expenditure items, provided that they adhere to the boundaries within the laws. These expenditures made for the revenues to be obtained should be made by taking into account the legal frameworks in the law at the point of obtaining the income of the institutions. In this way, they will be able to prevent future negativities and save both the state and the taxpayer in terms of time and profit. The correct application of the conditions provided by the laws to taxpayers and institutions, which can also be described as tax advantages, will contribute functionally to the correct calculation of these facts that constitute the tax. In this study, the exceptions, exemptions granted to taxpayers in the tax legislation and other discounts granted to the corporate tax return are discussed together. In addition, in practice, the cases where most taxpayers remain indecisive when entering the official records after realizing the expenses and discounts are examined. Tax advantages granted to taxpayers and expenses that may cause tax loss over the limits set in the laws are taken into account in other tax laws together with special conditions, if any. Accounting has been made taking into account the cause and effect relationship within the application and the results have been evaluated through the declaration and financial statements. For the deductible expenses included in the corporate tax and income tax laws and the provisions in the law, the effective roles of the enterprises operating differently in reaching financial profit from the commercial profit have been revealed. As a result of these practices, the importance of correct taxation for the state, the taxpayer and the persons and groups that will interpret these results has been emphasized, and recommendations have been made to all parties to avoid being harmed as a result of wrong interpretation of this taxation.