Farklı açılardaki implant dayanakları üzerine uygulanan protetik materyallerin çiğneme yükü altındaki yorgunluk ve kırılma tiplerinin incelenmesi
Evaluation of fracture types and fatigue of different angled abutments restored with different restoration materials after cyclic fatigue loading
- Tez No: 682399
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL GÖZE SAYGIN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: dayanak, monolitik zirkonya, hibrit seramik, lityum silikat, termomekanik yaşlandırma, abutment, monolithic zirconia, hybrid ceramic, lithium silicate, thermomechanic aging
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Maksillada diş çekimi sonrası rezorpsiyon sonucu implantların açılı yerleştirilmesine bağlı olarak sıklıkla açılı dayanak kullanılması gerekmektedir. Protetik materyal olarak metal destekli porselenler uzun yıllardır diş hekimliğinde güvenle kullanılıyor olsa da artan estetik beklentiler, metal desteksiz tam seramikler alanındaki gelişmeler ve her geçen gün üstün mekanik/estetik özelliklere sahip materyallerin piyasaya sürülmesi, hekimleri bu yeni materyallerin kullanımına teşvik etmektedir. Bu çalışmanın amacı; farklı açılardaki titanyum implant dayanakları üzerine uygulanan farklı protetik materyallerin çiğneme yükü altındaki yorgunluk ve aşınmalarının incelenmesidir.Çalışmamızda eşit platform çapı ve internal hekzagonal uzunluğa sahip, her biri prefabrik titanyum 54 adet implant dayanağı (MODE Medikal Dental İmplant,Türkiye) kullanılmıştır. İmplant dayanaklarının açısına göre; düz [Grup düz,kontrol grubu], 15° açılı [Grup 15] ve 25° açılı [Grup 25] olmak üzere 18'er örnekten 3 ana grup oluşturulmuştur. Dayanakların üzerine ; monolitik zirkonya (kontrol), zirkonya ile güçlendirilmiş lityum silikat seramik ve hibrit seramik olmak üzere 6'şar örnek içeren 3 alt grup oluşturulmuştur. Üretilen kuronlar rezin siman kullanılarak parmak basıncı uygulanarak yapıştırılmıştır. 6 aylık klinik kullanıma eş değer termomekanik yaşlandırma prosedürü sonrasında (49 N, 1.6 Hz, 120.000 siklus, 5-55°C) örneklerin kırılma dayanımı değerleri 0.5 mm/dk sabit hızla uygulanan yük altında instron test cihazında ölçülmüş ve kırılma tipleri stereo mikroskobu altında incelenmiştir.Elde edilen veriler SPSS programına yüklenmiş ve analizleri gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the maxilla, as a result of resorption after tooth extraction, it requires an angled abutment due to the angled placement of the implants. Although metal-supported porcelains have been used safely in dentistry for many years, increasing aesthetic expectations, developments in the field of full ceramics without metal support and superior mechanical / aesthetic every day. The launch of materials with special features encourages clinicians to use these new materials.The purpose of this study; it is the examination of fatigue and abrasion of different prosthetic materials applied on the implant supports at different angles under the chewing load. In our study, platform equal diameter and internal hexagonal length with each 54 prefabricated titanium implant abutments (Medical Dental Implant MODE, Turkey) will be used.According to the angle of the implant abutments; 3 main groups will be created from 18 samples: straight [control group], 15 ° angled and 25 ° angled. On the bases; 3 sub-groups containing 6 samples will be formed from monolithic zirconia (control), zirconia reinforced lithium silicate ceramic and hybrid ceramic.The produced crowns will be bonded under finger pressure using resin cement . After the thermomechanical aging procedure equivalent to 6 months of clinical use (49 N, 1.6 Hz, 120.000 cycles, 5-55 ° C), the fracture strength values of the samples will be measured in the instron tester under a load applied at a constant speed of 0.5 mm / min and the types of fracture are under stereo microscope. The data obtained will be uploaded to the SPSS program and analyzed.