Hepatoselüler toksik hepatit ve akut viral hepatitlerin ayırıcı tanısında akut faz reaktanları ve hematolojik parametrelerin değerlendirilmesi
Evaluation of acute phase reactants and hematological parameters in the differential diagnosis of hepatocellular toxic hepatitis and acute viral hepatitis
- Tez No: 682789
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELMA KARAAHMETOĞLU ÖZKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut viral hepatit, Prokalsitonin, nötrofil lenfosit oranı, ayırıcı tanı, Acute viral hepatitis, Procalcitonin, neutrophil lymphocyte ratio, differential diagnosis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Akut hepatitler dünyada ve ülkemizde sıkça görülen ve erken tanı koyulup takibe alınmazlarsa morbidite ve mortalitesini yüksek olduğu enfeksiyonlardır. Bu hastaların etyolojisinin erken belirlenmesi; zamanında doğru ve etkin tedavi verilmesi, morbidite ve mortalitenin azaltılması açısından büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle ayırıcı tanıda; rutin değerlendirilen, kolay ve hızlı ulaşılabilen, maliyeti düşük paremetrelerle değerlendirilebilmesi önem kazanmaktadır. Bu çalışmada, Mayıs 2019 ile Temmuz 2020 tarihleri arasında; Dahiliye, Enfeksiyon hastalıkları ve Gastroenteroloji tarafından değerlendirilen 92 toksik hepatit ve viral hepatit hastasında retrospektif olarak tanı anındaki CRP/Albumin, PCT, Nötrofil/Lenfosit, Trombosit/Lenfosit, RDW değerlerinin diagnostik değerlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak yapılan bu çalışmada, Ankara Bilkent Şehir Hastanesinde, Mayıs 2019 ile Temmuz 2020 tarihleri arasında; Dahiliye, Enfeksiyon hastalıkları ve Gastroenteroloji tarafından değerlendirilen, dışlanma kriterleri bakıldıktan sonra viral hepatit ve toksik hepatit tanısı konulmuş 92 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Akut viral hepatit, kronik aktif viral hepatit ve toksik hepatit grupları oluşturulmuş ve bu gruplarda diganostik değerlerinin karşılaştırılması amacıyla akut faz reaktaları ve hematolojik parametreler incelenmiştir.Verilerin analizinde Statiscal package for the social sciences (SPSS) v.17.0 programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 92 hastanın 53'ü erkek (%57,6) ve 39'u kadındı (%42,4). Hastaların yaş aralığı 21-86 olup, 3 grup arasında yaş açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmemiştir. 48 hasta toksik hepatit, 27 hasta akut viral hepatit ve 17 hasta kronik aktif viral hepatit grubunda yer aldı. Hastaların hastaneye başvuru anındaki kanlarında CRP/Albumin, PCT, Nötrofil/Lenfosit oranı (NLO), Platelet/Lenfosit oranı (NLO) ve RDW düzeylerine bakıldı. Akut viral hepatit tanısında kullanmak üzere değerlendirdiğimiz parametrelerden PCT, akut viral hepatit grubunda toksik hepatit grubuna oranla daha yüksek olduğu istatistiksel olarak anlamlıydı.(p=0,043) Sonuç: Hızlı, maliyeti düşük, kolay erişilebilir tetkiklerden PCT ile akut viral hepatitler ile toksik hepatitlerin ayırıcı tanısında yararlanılabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: Acute hepatitis are infections that are common in the world and in our country and have high morbidity and mortality if they are not diagnosed and followed up early. Early determination of the etiology of these patients; providing accurate and effective treatment on time and great importance in terms of reducing morbidity and mortality. Therefore, in the differential diagnosis; it becomes important that it can be evaluated with routine, easily and quickly accessible, low cost parameters. In this study, between May 2019 and July 2020; it was aimed to compare the diagnostic values of CRP/Albumin, PCT, Neutrophil/Lymphocyte, Platelet/Lymphocyte and RDW values at the time of diagnosis retrospectively in 92 toxic hepatitis and viral hepatitis patients evaluated by Internal Medicine, Infectious Diseases and Gastroenterology. Materials and Methods: İn this retrospective study, at Ankara Bilkent City Hospital, between May 2019 and July 2020; 92 patients who were evaluated by Internal Medicine, Infectious Diseases and Gastroenterology and diagnosed with viral hepatitis and toxic hepatitis after exclusion criteria were included in the study. Acute viral hepatitis, chronic active viral hepatitis and toxic hepatitis groups were formed and acute phase reactants and hematological parameters were examined in order to compare diganostic values in these groups. Statiscal package for the social sciences (SPSS) v.17.0 program was used in the analysis of the data. Findings: Of the 92 patients included in the study, 53 were male (%57,6) and 39 were female (%42.4). The age range of the patients was 21-86, and there was no statistically significant difference in age between the 3 groups. 48 patients were in toxic hepatitis, 27 patients in acute viral hepatitis and 17 patients in chronic active viral hepatitis group. CRP/Albumin, PCT, Neutrophil/Lymphocyte ratio (NLR), Platelet/Lymphocyte ratio (PLR) and RDW levels were measured at the time of admission to the hospital. It was statistically significant that PCT, among the parameters we evaluated for use in the diagnosis of acute viral hepatitis, was higher in the acute viral hepatitis group compared to the toxic hepatitis group. (p = 0.043) Results: It is thought that PCT, which is a fast, low cost and easily accessible test, can be used in the differential diagnosis of acute viral hepatitis and toxic hepatitis.