Mevlid icrâsında İstanbul tavrı
Istanbul style in recitation of mawlid
- Tez No: 682996
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UBEYDULLAH SEZİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Mûsikî, Müzik, Dinî Mûsikî, Mevlid, Süleyman Çelebi, İstanbul Tavrı, Music, Religious Music, Mawlid, Süleyman Çelebi, İstanbul Style
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Her coğrafyanın Mevlîd-i Şerîf'i kendine has bir okuyuş tavrı vardır. Fakat bu tavırların en yaygın olanı İstanbul tavrıdır. İstanbul tavrı denilince aslında nağme anlaşılmaktadır. Nağme aslında coğrafyanın ve yaşayan insanların kimliğidir. Tezimizde bir medeniyetin temsili olan Mevlîd-i Şerîfler'in tarihi ve bu medeniyeti temsil eden mevlidhanlarla röpörtajlar bulunmaktadır. Mevlidhanların yaşadıkları dönemlerde isimlerinin anılması veya hayatları hakkında bilgi verilmesi kadim bir gelenektir. Bunun yanında bu şahıslarla yaptığımız mülâkatlarda medeniyetimizin İstanbul Tavrı Mevlid İcrası'nda gittikleri yolları ve hatıralarını da derlemiş olduk. Tezimizin üçüncü bölümünde ise İstanbul tavrı okuyuşta bulunan nağmelerden seçtiğimiz örneklerin notalarını“beylik nağmeler”olarak isimlendirerek verdik. Bu alanda ilk kez yapılan bu bölüm çalışması daha sonraları bu konuda araştırma yapacak araştırmacılara yol gösterici niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Every geography has a unique reciting style for the Mawlid al- Sharif. But the most important one that influences these different styles is the one of Istanbul. When it comes to the Istanbul style, it actually means the tune of the recitation. This study includes: The history of the Mevlîd al-Sharîf as a represention of a civilization and interviews with people (Mawlid Reciters) who have the unique mawlid reciting style of Istanbul. It is an ancient tradition to mention their names or give information about their lives during their lifetime. In addition, in our interviews with these people, we have compiled the paths and memories of our civilization of Istanbul. In the last part of our thesis, we gave the notations of the samples melodies we chose from the Istanbul Style Mawlid Recitation by naming them“Beylik Nağme”(commonplace melodies). This chapter study, which is conducted for the first time in this field, is of a guiding nature for researchers who will later conduct research on this subject.