Oyunlaştırılmış pazarlama faaliyetlerinin tüketici davranışlarına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of gamification marketing activities on consumer behavior
- Tez No: 683078
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE DOĞAN SÜDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Oyunlaştırma, kullanıcı deneyimi, pazarlama 4.0, Gamification, user experience, marketing 4.0
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Oyunlaştırma, oyunla ilgili unsurların oyun dışı bağlamlarda kullanılmasıdır. Oyunlaştırılmış pazarlama faaliyetleri günümüzde birçok firma tarafından kullanılmaktadır. Küresel rekabet ortamında, başarılı olabilmek için oyunlaştırılmış faaliyetleri, pazarlama stratejilerine eklemektedirler. Bu noktada oyunlaştırılmış pazarlama faaliyetlerinin tüketiciler tarafından nasıl algılandığı karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada oyunlaştırılmış pazarlama faaliyetlerinin tüketiciler üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik kavramsal bir model geliştirilmiş ve mail yoluyla ulaşılan 351 kişiyle gerçekleştirilen saha çalışmasından elde edilen sonuçlara yer verilmiştir. Çalışmanın sonucunda öngörülen hipotezleri destekleyici sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Gamification is the use of game-related elements in non-game contexts. Gamified marketing activities are used by many companies today. It also adds gamified activities to its marketing strategies in order to be successful in the global competitive environment. At this point, we encounter how gamified marketing activities are perceived by consumers. In this study, a conceptual model has been developed to determine the effect of gamified marketing activities on consumers and the results obtained from the fieldwork with 351 people reached via e-mail are included. As a result of the research, the results supporting the hypotheses were reached.