Examining the digital literacy levels of Turkish EFL teachers
Türk İngilizce öğretmenlerinin dijital okuryazarlık seviyelerinin incelenmesi
- Tez No: 853319
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU ŞİRE KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten öğretmenler, Dijital okuryazarlık seviyesi, Dijital okuryazarlık becerileri, Dijital araçlar, Sosyal medya platformları, EFL teachers, Digital literacy level, Digital literacy skills, Digital tools, Social media platforms
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Günümüzde dijital teknolojinin gerekliliği, bireyler, aileler ve arkadaşlar arasındaki sürekli iletişimin sağlanması açısından dijital teknolojinin gerekliliği inkâr edilemez bir gerçektir. Dijital okuryazarlık (DO), 21. yüzyılda hem mesleki hem de günlük yaşam için temel bir gereksinim haline gelmiştir. Gelişmiş dijital araçların eğitime hızlı bir şekilde dahil edilmesi, İngilizce öğretmenlerine zorlukları aşma ve başarılı öğretim sonuçları elde etme fırsatları sunmaktadır. İngilizce öğretmenlerinin, dijital ortamdaki önemli rolleri nedeniyle, öğretimleriyle ilgili çeşitli güncel dijital araçları etkili bir şekilde kullanmaları gerekmektedir. Bu nedenle, dijital teknoloji becerilerini edinmek, sürdürmek ve geliştirmek, özellikle İngilizce öğretmenleri olmak üzere herkes için oldukça önemlidir. Bu çalışma, İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten öğretmenlerin dijital okuryazarlık seviyelerini belirlemeyi ve seviyeleri ile cinsiyet, yaş, öğretim deneyimleri arasında bir fark olup olmadığını incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma bunun yanı sıra, İngilizce öğretmenlerinin dijital okuryazarlık seviyelerine ilişkin algılarını, hangi dijital araçları ve sosyal medya platformlarını kullandıklarını, ayrıca dijital araçları kullanırken karşılaştıkları olası sorunları ve zorlukları ile dijital okuryazarlıklarını geliştirme yönündeki önerilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu araştırma, karma araştırma yöntemlerinden açıklayıcı sıralı araştırma deseni kullanılarak tasarlanmıştır. Araştırmanın amaçları kapsamında, Türkiye'nin Gaziantep şehrine bağlı Şahinbey ilçesinde 2021-2022 akademik yılında görev yapan 250 İngilizce Öğretmeni, uygun örneklem seçimi ile anket çalışmasına katılmıştır. Nicel veriler, Bayrakcı & Narmanlıoğlu (2021) tarafından geliştirilen 5'li likert ölçeği olan Dijital Okuryazarlık Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Nitel verilerin bir kısmı çalışmada kullanılan ankete eklenen açık uçlu maddeler yolu ile elde edilmiş olup, araştırmanın diğer nitel veri toplama aşaması olan yarı yapılandırılmış görüşmeler için amaçlı örnekleme yöntemi ile 17 İngilizce Öğretmeni seçilmiştir. Çalışmada, iki veri toplama aracı kullandığı için iki aşamalı bir veri toplama ve analiz prosedürü uygulanmıştır. Nicel verilerin analizi için Lisrel 8.80 ve SPSS 24 programları kullanılmış, nitel verilerin analizi için ise içerik analizi yöntemi benimsenmiştir. Nicel veri sonuçlarına göre, İngilizce öğretmenlerinin dijital okuryazarlık düzeyinin orta seviyede olduğu bulunmuştur. İngilizce öğretmenlerinin dijital okuryazarlık düzeyi ile yaş ve cinsiyetleri arasında anlamlı bir ilişki bulunurken, dijital okuryazarlık düzeyleri ile öğretim deneyimi arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Ayrıca nitel veriler, İngilizce öğretmenlerinin dijital okuryazarlık konusunda kısmi bilgiye sahip olduklarını ancak dijital okuryazarlığın diğer yönlerini yeterince bilmediklerini gösterdi. Bunun yanı sıra, İngilizce öğretmenlerinin öğretimde ve günlük hayatta farklı amaçlarla çeşitli dijital araçları ve sosyal medya platformlarını kullanabildiklerini ortaya koymuştur. Bu çalışmada ortaya çıkan dijital araçları kullanma konusundaki olası sıkıntıların ve zorlukların genellikle zaman, motivasyon ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) destek eksikliğinden kaynaklandığı görülmüştür. Bunun yanı sıra, İngilizce Öğretmenleri, dijital okuryazarlık seviyelerini geliştirmek için seminerlere, kurslara veya eğitimlere katılma, araştırma yapma ve sosyal medya platformlarını takip etme gibi önerilerde bulunmuşlardır. Bu bulgular, dijital becerilerin İngilizce öğretmeni yetiştirme programlarının müfredatına entegre edilebileceğini ve hizmet içi öğretmenlerinin de dijital okuryazarlık becerileri üzerine eğitimlere katılmaya teşvik edilebileceğini ortaya koymaktadır. Özellikle İngilizce öğretmenlerinin önerilerine dayalı olarak, uygulamalı deneyim ve İngilizce öğretmenlerinin etkin katılımını sağlayan eğitimler düzenlenebilir. Son olarak, bu çalışma, İngilizce öğretmenlerinin öğretim amacıyla sosyal medya platformlarından faydalandığını belirtmektedir. Bu sebeple, İngilizce dilinin ögretimi bağlamında, sosyal medya platformlarının etkili ve mantıklı kullanımına yönelik yönergeler geliştirmek İngilizce öğretmenleri arasında destekleyici ve işbirlikçi çevrimiçi topluluklarının oluşmasına ve İngilizce derslerine katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
Today, the necessity of digital technologies for ongoing communication among individuals, families, and friends is undeniable. Digital literacy (DL) has become a fundamental requirement for both professional and daily life in the 21st century. The swift integration of advanced digital tools into education offers EFL teachers chances to handle challenges and attain successful instructional results. Due to their crucial position in the digital environment, it is imperative for EFL teachers to proficiently employ a variety of contemporary digital tools relevant to their teaching. Consequently, acquiring, sustaining, and enhancing digital technology skills are vital for everyone, particularly EFL teachers. The present study aims to determine the DL levels of EFL teachers and examine whether there are any differences among their DL levels and gender, age, and years of teaching experience. It also aims to explore EFL teachers' views regarding their levels of DL, what digital tools and social media platforms they use, to portray the possible drawbacks and challenges they face while using digital tools, and to explore their suggestions to promote DL. The study is structured using the explanatory sequential research design, a mixed-method research design. Based on the purposes, 250 EFL teachers working in the Şahinbey district of Gaziantep, Turkey, during the 2021-2022 academic year and selected by convenience sampling participate in the questionnaire. The quantitative data was gathered through the Digital Literacy Scale, a 5-point Likert scale developed by Bayrakcı & Narmanlıoğlu (2021). For the qualitative data, some open-ended items were added to the questionnaire, and 17 EFL teachers were selected by purposive sampling to conduct semi-structured interviews, which is the other qualitative data collection stage of the research. As the study utilized two data collection tools, a two-phase data collection and analysis procedure was implemented. Lisrel 8.80 and SPSS 24 programs were used to analyze the quantitative data, while the content analysis was used to analyze the qualitative data. According to the results of quantitative data, it was found that the EFL teachers had a moderate level of DL. Also, there was a significant relationship between EFL teachers' DL level and their age and gender, while there was no meaningful relationship between their DL level and teaching experience. Moreover, the qualitative data showed that the EFL teachers were knowledgeable about some aspects of DL, but they were still not competent enough to know the other aspects of DL. In addition, it was revealed that EFL teachers utilize various digital tools and social media platforms for different purposes in teaching and their daily lives. The possible drawbacks and challenges in using digital tools as reported by the EFL teachers, were mainly problems with time, motivation, and lack of support from the Ministry of National Education (MoNE). In addition, the EFL teachers suggested that they should participate in seminars, courses, or training sessions, research, or follow social media platforms to promote their DL skills. These findings imply that DL skills can be integrated into the curriculum of pre-service EFL teacher training programs, and in-service teachers might be encouraged to participate in teacher training courses on DL skills. In particular, a training, including hands-on experience and active participation of EFL teachers, might be conducted depending on the suggestions of the EFL teachers about how to promote DL skills. Lastly, the present study also implies that EFL teachers use social media platforms for teaching purposes. In that sense, establishing guidelines for the effective and responsible use of social media in educational contexts would contribute to fostering a supportive and collaborative online community among EFL teachers.