The effect of ERP systems implementation on organizational performance at small and medium companies in Amman-Jordan
Amman-Ürdün'deki küçük ve orta ölçekli şirketlerde ERP sistemi uygulamasının örgütsel performans üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 683215
  2. Yazar: RASHED AMIN RASHED ALOQAILY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜL UYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KKP, Ürdün, Operasyonel performans, Örgütsel performans, KOBİ'ler, ERP, Jordan, Operational Performance, Organizational Performance, SMEs
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) sistemleri uygulaması küresel düzeyde geniş kabul gören destekleyici ve teknoloji tabanlı araçlardır. ERP sistemi, esas itibariyle am donanımlı yazılım olup, işletmelerin stratejilerini ve operasyonel faaliyetlerini etkili ve sonuç odaklı olacak biçimde uyumlu hale getirmek için birleşik alt sistemlerden oluşur. Bu sebeple, küçük ve orta ölçekli şirketler de ERP'yi örgütsel performanslarını geliştirmede etkili kullanmanın yollarını ararlar. Bu çalışmada, Amman-Ürdün'de yerleşik küçük ve orta ölçekli şirketlerde ERP sistemi uygulamalarının araştırılması, ERP sistemi uygulayan özellikle küçük ölçekli firmaların karşılaştıkları engellerin ve problemlerin incelenmesi, ERP sistemi uygulamalarının örgütsel performans üzerindeki ilişkisinin ve etkililiğinin analiz ve ERP sistemi kullanan kuruluşların Amman'da yerleşik işletmeler içindeki oranının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma kapsamında, örgütsel performansın belirleyicisi olarak operasyonel performans seçilmiştir. Bu kantitatif araştırmada, dedüktif muhakeme yöntemi ile birlikte betimsel araştırma yaklaşımı uygulanmıştır. Araştırmanın ana kütlesi Amman Ürdün'deki küçük ve ortak ölçekli şirketlerin yöneticileri ve çalışanlarından oluşmaktadır. Veri toplamada hedef katılımcılara ulaşmak için rastgele örnekleme yöntemine başvurulmuştur. Elde edilen verilerin analizi SPSS programı ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular korelasyon ve regresyon testleri ile değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, ERP sistemi uygulamalarının Amman Ürdün'deki firmaların örgütsel performansı üzerinde etkili olduğu görülmüştür. ERP uygulamasının operasyonları uyumlu hale getirdiği, oeprasyon süreçlerini kısalttığı ve şirketler ile müşterileri arasındaki işbirliğini güçlendirdiği tespit edilmiştir. Diğer taraftan, ERP sistemi etkililiğinin geliştirilmesinin ancak tüm yönetim ve icra personelinin ERP sistemleri uygulamasında kapasite kullanım potansiyelinin güçlendirilmesi ile mümkün olduğu, uzun vadeli iş stratejilerinin bir parçası olarak ERP'ye yer verilmesi ve bu konuda diğer tüm iş birimlerinin bu sisteme rahat ve kolay ulaşımının sağlanması ile mümkün olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Enterprise Resource Planning (ERP) systems implementation is widely accepted as supportive information and technology-based tool globally. ERP system is considered a quite equipped software system which has many combined sub-systems to harmonize the entities' strategies as well as operational efforts in an effective and result oriented manner. Hence the small and medium companies also find utilizing ERP effective in enhancing their organizational performances. In this research study it was focused on to find out the ERP system implementation on small-medium companies in Amman –Jordan, to find out the hurdles and problems faced by small-medium organizations in Amman –Jordan via applying the ERP system, to find out the relationship and effectiveness between of ERP system implementation on small-medium companies in Amman –Jordan with organizations performance, and to find out the ratio of business organizations in Amman –Jordan those are using ERP system to evaluate the performance of their work. Within the scope of this study, operational performance is selected as the indicator for organizational performance. In this quantitative research, the descriptive research method along with the deductive reasoning design was adopted. The population of the study was the managers and the employees working in SMEs in Amman-Jordan. Random sampling was adopted to reach the target respondents at the data gathering. The collected data was analyzed in SPSS and Correlation and regression analyses were performed. According to the findings the ERP system implementation was effective in organizational performance in SMEs in Amaan-Jordan. Because its implementation could harmonize the operations, reduce time taking operations and provide the strengthened coordination between the companies and the customers. However, ERP effectiveness can be further enhanced if all management and implementation staffs are provided with the most frequent capacity building opportunities on ERP systems implementation, while making it as the part of their long term business strategies and more researches are required to make it easy and accessible to all the entities worldwide.