Geriatrik popülasyonda preoperatif aktif ısıtmanın intraoperatif hipotermi üzerine etkisi
Effect of preoperative warming on intraoperative hypothermia among geriatric population
  1. Tez No: 683255
  2. Yazar: YUSUFCAN KOŞANSU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PELİN ÇORMAN DİNÇER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Perioperatif hipotermi, önısıtma, perioperatif ısıtma, hava üflemeli ısıtma, hipotermi önlenmesi ve kontrolü, Perioperative hypothermia, Prewarming, Perioperative warming, Forced air warming, Hypothermia prevention and control
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, preoperatif aktif ısıtma yönteminin 65 yaş üstü hasta grubunda redistribüsyon hipotermisini ve istenmeyen perioperatif hipotermiyi önlemedeki etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Etik kurul onayı alınan, 1 saatten uzun genel cerrahi, ortopedi, üroloji ameliyatı geçirecek 65 yaş üzeri 80 hasta değerlendirildi. Hastalar preoperatif ünitede hava üflemeli sistemle aktif ısıtma uygulanacak ve uygulanmayacak olarak randomize şekilde iki gruba ayrıldı. Vücut ve oda sıcaklıkları, kullanılan mayiler, anestezi yöntemi, kanama miktarı, ameliyat süresi, derlenme ünitesinde titreme şiddeti, termal konfor düzeyi gibi hipotermi ile ilgili paremetreler kaydedildi. Bulgular: Gruplar arasında olguların cinsiyet, yaş, ASA sınıflamaları ve VKİ değerleri bakımından anlamlı fark saptanmadı. Operatif dönemde ilk 1 saatteki sıcaklık düşüşünün, çalışma grubunda kontrol grubuna göre anlamlı şekilde daha az olduğu saptandı. Operatif dönem sonunda hipotermi görülme sıklığı da çalışma grubunda anlamlı şekilde düşük saptandı. Ayrıca çalışma grubunda postoperatif titreme skorlarının daha düşük; termal konfor skorlarının daha yüksek olduğu saptandı. Sonuç: Geriatrik hastalarda preoperatif dönemden başlanarak aktif ısıtma uygulanması anestezi tekniği ve süresinden bağımsız olarak hipotermi insidansını azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study is to investigate the effect of preoperative active warming method on preventing redistribution hypothermia and unwanted perioperative hypothermia in patients over 65 years of age. Material and Method: After obtaining ethics committee approval, 80 patients over 65 years of age who will undergo general surgery, orthopedics, and urology surgery for more than 1 hour were evaluated. The patients were randomly divided into two groups, according to usage of active warming in the preoperative unit. Parameters related to hypothermia such as body and room temperatures, fluids used, anesthesia method, amount of bleeding, duration of surgery, intensity of shivering in the recovery unit, thermal comfort level were recorded. Findings: There was no significant difference between the groups in terms of gender, age, ASA classifications and BMI values. Temperature decrease in the first hour of operation was found to be significantly lower in the study group compared to the control group. Hypothermia incidence at the end of the operation was also found to be lower in the study group. In addition, postoperative tremor scores were lower and thermal comfort scores were higher in the study group compared to the control group. Conclusion: The application of active warming, starting from the preoperative period, in geriatric patients reduces the incidence of hypothermia regardless of the anesthesia technique and duration.