Pediyatrik hastalarda postoperatif ağrının çocuk, aile ve hemşire tarafından VAS ve NRS 11 kullanılarak değerlendirilmesi
Evaluation of postoperative pain in pediatric patients by the child, the family and the nurse using VAS and NRS 11
  1. Tez No: 683596
  2. Yazar: ŞÜKRİYE NUR KALAYCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM SELVİ CAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: çocuk, vekil, ağrı değerlendirme, postoperatif ağrı, ağrı yönetimi, child, proxy, pain assessment, postoperative pain, pain management
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Ağrının değerlendirmesi optimal ağrı yönetiminin ilk ve en önemli basamağıdır. Çocuk hastalarda, genellikle çocuklar yerine bu değerlendirmeyi yapmayı, hastanede hemşireler evde ise ebeveynler üstlenirler. Çocuklar yerine değerlendirme yapan bu gözlemcilerin bildirimlerinin, çocukların kendi bildirimleri ile farklılık veya uyumluluklarının saptanması ana hedefimizdi. Ayrıca bir farklılık saptanırsa bu farklılığa neden olabilecek çocuk ve ebeveynlerle alakalı faktörleri tespit etmek ve kullanılan iki farklı skaladan hangisinin, ağrı şiddetini saptamada daha uygun olduğunu bulmak amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri'nde minör-orta boyutlu cerrahi işlem geçiren, 7-12 yaş arası 35 çocuk ve ebeveynini dahil ettiğimiz bu çalışmada, postoperatif 2. saatte; çocuk, ebeveyn ve çocuğun bakımından sorumlu hemşirenin, görsel analog skala (visual analog scala, VAS) ve sayısal oranlama ölçeği (numeric rating scala, NRS) kullanılarak ağrı değerlendirmesi yapması sağlandı. Bulgular: Çalışmamızda NRS ile ağrı değerlendirmesini, hemşirelerin ebeveynlere göre çocukların ağrı değerlendirmesi ile daha benzer yapabildiği bulundu (Sırayla p:0,006 , p:0,133). Hemşireler ,VAS ile ağrı değerlendirmesini de ebeveynlere kıyasla çocukların ağrı değerlendirmeleri ile daha benzer yapabildiler (Sırayla p0,05). Ebeveyne ait cinsiyet, yaş ,medeni durum ,çocuk sayısı ve eğitim düzeyi hem NRS hem VAS kullanıldığında ebeveynlerin değerlendirmelerinde anlamlı farklılığa neden olmadı (p>0,05). Sonuç : VAS'ın NRS'ye göre 7-12 yaş arası çocuklar için daha uygun bir ağrı şiddeti ölçüm yöntemi olduğu sonucuna ulaştık. Hemşirelerin her iki ağrı ölçeği ile de ebeveynlerden daha iyi ağrı değerlendirmesi yapabilmesi ağrı değerlendirme araçları ile ilgili artan bilgi ve tecrübenin ağrı değerlendirme kalitesini iyileştirebileceğini göstermektedir. Günübirlik cerrahilerde eve taburculuk sonrasında ağrı yönetimi aileler tarafından yapıldığından ailelerin ağrı değerlendirme yöntemleri ile ilgili kişiselleştirilmiş bir eğitime tabi tutulması klinisyenler tarafından önemsenmelidir. Böylece hem yeterli tedavi edilmeyen postoperatif ağrının neden olduğu akut ve kronik süreçteki olumsuz sonuçların, hem de gereksiz analjezik kullanımına bağlı yan etkilerin azaltılabileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Aim: Pain assessment is the first and most important step in optimal pain management. In pediatric patients, this assessment is usually undertaken by the nurses at the hospital and by the parents at home. Our main goal was to determine the differences or compatibility of the reports of these observers, who made assessments instead of children, with the children's own reports. In addition, if a difference is detected, it is aimed to determine the factors related to the child and parents that may cause this difference and to find out which of the two different scales used is more appropriate in determining the severity of pain. Materials and methods: In this study, in which we included 35 children aged 7-12 years and their parents, who underwent minor-moderate surgical procedures at Ankara University Medical Faculty Hospitals, in the 2nd postoperative hour; The child, parent and nurse (responsible for the child's care ) were allowed to evaluate pain using visual analog scale (visual analog scale, VAS) and numerical rating scale (NRS). Results: In our study, it was found that the pain assessment with NRS was more similar to the pain assessment of children by nurses than parents (p:0.006 , p:0.133, respectively). Nurses were able to make pain assessment with VAS more similar to children's pain assessments compared to parents (p0.05). Gender, age, marital status, number of children and education level of the parents did not cause a significant difference in the evaluations of the parents when both NRS and VAS were used (p>0.05). Conclusions: We concluded that VAS is a more appropriate pain intensity measurement method for children aged 7-12 years compared to NRS. The fact that nurses can evaluate pain better than parents with both pain scales shows that increased knowledge and experience of pain assessment tools can improve the quality of pain assessment. Since pain management is carried out by families after discharge at home in day surgery, it should be considered by clinicians that families receive personalized training on pain assessment methods. Thus, we believe that both the negative results in the acute and chronic processes caused by inadequately treated postoperative pain and the side effects due to unnecessary analgesic use can be reduced.