A Simplified approach for prediction of metal cutting machine tool capability
Talaş kaldıran takım tezgahlarının yeteneğini kestirmek için basitleştirilmiş yaklaşım
- Tez No: 68387
- Danışmanlar: PROF. DR. ALP ESİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Machine Tools, Metal Cutting, Machine Capability, Process Capability, Process Capability Indices. rv
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 246
Özet
oz TALAŞ KALDIRAN TAKIM TEZGAHLARININ YETENEĞİNİ KESTİRMEK İÇİN BASİTLEŞTİRİLMİŞ YAKLAŞIM Raca, Dankan Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof Dr. Alp Esin Ortak Tez Yöneticisi: Yard. Prof Macit Karabay Haziran 1997, 216 sayfiı Küçük ölçekli firmaların mekanik atöryerinde işlenen üretim partileri çoğunlukla küçük ve orta büyüklüktedir. Bu ölçekteki üretimlerde, bu amaçlara uygun olan, yan otomatik ve Od eksenli talaş kaldıran takım tezgahlan kullanılmaktadır. Bu tip atölyelerde en çok karşılaşılan sorunlar: 1) takım tezgahlarının yeteneğinin değerlerdirilmesi, ve, 2) kısa dönemli ve küçük üretim partileri üzerinde yapılan yetenek değerlendirmeleri sonuçlarının, uzun dönemle bağlantılarının kurulmasıdır. Bu sorunların çözümü ile ilgili, metal kesme sürecindeki sapma ve değişim nedenlerinin doğrusal kombinasyonu üzerine, iki değişik model önerilmiştir. Birinci model ilgili takım tezgahlarının geometrik hassasiyeti ile yetenek bağıntlarının kurulması. İkinci model ise takım tezgahlarının yeteneği ile metal kesme sürecinin yeteneğinin ilişkilendirilmesidir. Birinci model, takım tezgahının geometrik hassasiyet test sonuçlan kullanılarak yeteneğin kestirilmesi için kullanılır. Bu metod iki tip revolver torna tezgahında yapılan kesme ve universal torna tezgahında yapılan tornalama uygulamaları ile doğrulanmıştır. Her üç uygulamanın sonucunda elde edilen deneysel veriler, tezgah yeteneği ile ilgili yapılananaliz sonuçlan ile %95 uyumlu çıkmıştır. Bu modelin geçerliliği ince talaş kaldırma koşullan ile sınırlıdır. İkinci model, elde bulunan takım tezgahlarının yetenek verileri kullanılarak metal kesme sürecinin yeteneği üzerine kestirimler yapılması için kullanılır. Bu metodun doğrulanması, revolver torna tezgahında yapılan kesme ve delik tezgahında yapılan delme uygulamaları ile gerçekleştirilmiştir. Her iki uygulama sonucunda elde edilen deneysel veriler, süreç yeteneği ile ilgili olarak yapılmış olan analiz sonuçlan ile %99.5 uyumlu çıkmıştır. Her iki modelin geliştirilmesi için, CNC takım tezgahlan üzerinde üç eksende yapılacak uygulamalar, ikinci ve üçüncü kuşak yetenek indislerinin kullanılması ve çokdeğişkenli yetenek indislerinin kullanılması, uygulanabilecek yöntemlerdir. Anahtar Kelimeler Takım Tezgahları, Metal Kesmek, Makina Yeteneği, İşlem Yeteneği, İşlem Yeteneği İndeksleri. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SIMPLIFIED APPROACH FOR PREDICTION OF METAL CUTTING MACHINE TOOL CAPABILITY Raca, Dankan M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof Dr. Alp Esin Co-Supervisor: Asst. Prof Macit Karabay June 1997, 216 pages Sizes of production batches in mechanical workshops of small enterprises are small to medium. Category of metal cutting machine tools that is suitable for this sort of manufacture are production class machine tools intended for two-dimensional work such as different types of manually-operated and semi-automated lathes. Problems of: 1) capability assessment of such a machine tool, and, 2) relating of this capability as a short- term capability with capability of corresponding metal cutting process as a long-term capability, in conditions of manufacture in small batches, often arise in these workshops. As a solution to these problems two models are proposed, both in form of linear combination of variances of variability sources present in a metal cutting process. The first one relates geometric accuracy of mentioned machine tools with their capability while the second one relates the capability of the machine tools with capability of corresponding on-going metal cutting process. mThe first model can be used for prediction of a metal cutting machine tool capability on the basis of results of a test of machine tool geometric accuracy. It was verified through the application on parting on two types of combination turret lathes and cylindrical turning on a general purpose parallel lathe. In all the three cases experimental values of machine tool capabilities were within the 95% confidence interval of predicted values. Validity of this model is limited to finish cut conditions. The second model can be used for prediction of metal cutting process capability on the basis of known machine tool capability. It was verified through the application on parting on a combination turret lathe and boring on a horizontal jig-boring machine. In both cases observed values of long-term capabilities fell within the 99.5% confidence intervals of predicted values. Further development of the two models through their application to CNC machines for three-dimensional work, and through introduction of capability indices of the second and third generation as well as multivariate capability indices is suggested.