Kamu finansman kaynaklarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisi: Türkiye örneği
The effect of public finance resources on economic growth: The case of Turkey
  1. Tez No: 683930
  2. Yazar: ADEM ÖZDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİN BARLAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Finansman Kaynakları, Ekonomik Büyüme, VAR Analizi, Etki – Tepki Fonksiyonları, Public Finance Resources, Economic Growth, VAR Analysis, Impact – Response Functio
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Ekonomik büyüme, geçmişten günümüze kadar geçen zamanda gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ekonomileri için önemli bir eşik olmuştur. Ülkeler için bu eşiğin sürdürebilir bir çerçevede sağlanması ekonomi politikalarının başında yer almaktadır. Sürdürülebilir bir ekonomik büyümenin birden fazla etken ve değişkeni bulunmaktadır. Ekonomik büyümeye etki eden bu değişkenlerden biri ise kamu finansman kaynaklarıdır. Kamu finansman kaynakları temelde vergi gelirleri ve borçlanma gelirleri üzerine inşa edilmektedirler. Özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ekonomilerinde ekonomik büyümenin sürdürebilirliği ya devlet tarafından ya da devlet destekli özel sektör tarafından sağlanmaktadır. Devletin ekonomik büyümeyi sürdürebilir bir çerçevede sağlam temellere dayandırması kamu finansman kaynakları ile sıkı bir ilişki içinde olmaktadır. Çalışmada kamu finansman kaynaklarının ekonomik büyüme üzerinde ki etkisi Türkiye özelinde 2006: Q1 – 2020: Q3 dönemleri VAR Analizi yardımıyla test edilmeye çalışılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde kamu finansman kaynakları ile kamu finansman kaynaklarının piyasaya geçiş köprüsü olarak kamu harcamalarına yer verilmiştir. İkinci bölümde ise, ekonomik büyüme kavramı ile Türkiye'de kamu finansman kaynakları, ekonomik büyüme ve kamu harcamaları süreçlerine çeşitli veriler çerçevesinde incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise, kamu finansman kaynakları ile ekonomik büyüme verileri üzerine analiz uygulanmıştır. Öncelikler verilerin durağanlıkları Phillps – Perron durağanlık testi ile test edilmiştir. Durağan verilerin varyans ayrışımı yapıldıktan sonra VAR analizi yapılmış ve son olarak kamu finansman kaynaklarının ekonomik büyüme üzerine etki – tepki fonksiyonları test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Economic growth has been an important threshold for developed and developing economies in the past to the present. Ensuring this threshold in a sustainable framework for countries is at the forefront of economic policies. Sustainable economic growth has multiple factors and variables. One of these variables affecting economic growth is public financing sources. Public financing sources are basically built on tax revenues and borrowing revenues. The sustainability of economic growth, especially in underdeveloped and developing economies, is provided either by the state or by the state-sponsored private sector. The state's foundations on solid foundations in a sustainable framework of economic growth have a close relationship with public financing sources. In the study, the impact of public financing resources on economic growth was tried to be tested in Turkey with the help of VAR Analysis of 2006: Q1 – 2020: Q3 periods. The study consists of three parts. In the first part of the study, public expenditures were included as a bridge to the market of public financing sources and public financing sources. In the second part, the concept of economic growth and public financing sources in Turkey, economic growth and public expenditure processes were examined within the framework of various data. In the third and final part of the study, analysis was applied on public financing sources and economic growth data. Priorities data stasis was tested by Phillps – Perron stasis test. After the variance separation of static data was made, VAR analysis was performed and finally the effect and response functions of public finance sources on economic growth were tested.