Oscillation criteria for first and second order impulsive delay differential equations
Birinci ve ikinci dereceden impulsive ve gecikmeli diferensiyel denklemler için salınım kriterleri
  1. Tez No: 82486
  2. Yazar: JEHAD ALZABUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AĞACIK ZAFER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Impulsive ve gecikmeli diferensiyel denklem, Salınındı çözüm, Salınmışız çözüm, Impulsive delay differential equation, Oscillation, Nonoscillation
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Gecikmeli diferensiyel denklemlerin salınımı üzerinde çok sayıda araştırma vardır. Impulsive diferensiyel denklemler teorisi son zamanlarda hızlı bir şekilde geliştirilmesine rağmen, impulsive ve gecikmeli diferensiyel denklem ler alanında yeterli çalışma yoktur. Özellikle, salınım alanında, şimdiye kadar çok az sayıda çalışma yapılmştır. Bu tezde, amacımız impulsive denklemlerin salınımı konusunda yapılmış olan bazı çalışmalar sunuduktan sonra, impulsive ve gecikmeli diferensiyel denklemlerin salınımı için yeni gerek ve yeter koşullar elde etmektir.
Özet (Çeviri)
There exists a well-developed oscillation theory of delay differential equa tions. The theory of ordinary differential equations with impulses has also been developed extensively over the past few years. However, oscillation of de lay differential equations with impulses seem to have rarely been considered. In this thesis, we first give a survey on oscillation of solutions of first and second order delay differential equations with impulses having similarities with delay differential equations without impulses. Next, in view of the known re sults obtained for delay differential equations without impulses, we derived new oscillation and nonoacillation criteria for delay differential equations with impulse effect.