Akademide kadın olmak: Kariyer deneyimleri bağlamında bir araştırma
Being a woman in academy: A research in the context of career experiences
- Tez No: 684213
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, Kadın akademisyen, Kariyer engeli, Gender, Female academician, Career barrier
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
İş yaşamında kadınlar, toplumsal cinsiyet rolleri temelli ayrımcılığa ve buna bağlı olarak çeşitli engellere maruz kalabilmektedir. Bu çalışma, kadın akademisyenlerin kariyer engellerini saptamak ve bu engellerin nedenlerini anlamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, çeşitli şehirlerde görev yapmakta olan üç Araştırma Görevlisi, altı Öğretim Görevlisi, altı Doktor Öğretim Üyesi, iki Doçent ve üç Profesör olmak üzere toplamda 20 kadın Öğretim Üyesi oluşturmaktadır. Katılımcıların branşları ve görev yapmakta olduğu kurumlar çeşitlilik göstermektedir. Çalışma grubu kartopu örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Bu araştırmada görüşme türlerinden yarı yapılandırmış görüşme türü kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmış, uzman görüşü alındıktan sonra son düzeltmeler yapılarak veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırma kapsamında toplanan veriler içerik analizi tekniği kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda kadın akademisyenlerin ev ve iş yaşamlarında karşılaştıkları engeller, bu engellerin nedenleri ve kadın akademisyenlerin bu engellerle baş etmek üzere geliştirdikleri başa çıkma stratejileri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In business life, women may be exposed to discrimination based on gender roles and various obstacles as a result. This study was carried out in order to determine the career barriers of female academicians and to understand the reasons of these barriers. In the research, phenomenological research design, one of the qualitative research methods, was used. The study group of the research consists of 20 female Faculty Members, including three Research Assistants, six Teaching Assistants, six Assistant Professors, two Associate Professors and three Professors working in various cities. The branches of the participants and the institutions they work vary. The study group was determined by using the snowball sampling method. In this study, semi-structured interview type, one of the interview types, was used. As a data collection tool, a semi-structured interview form was prepared by the researcher, and after the expert opinion was taken, final corrections were made and used as a data collection tool. The data collected within the scope of the research were analyzed by using the content analysis technique. As a result of the research, the obstacles that female academicians face in their home and work lives, the reasons of these obstacles and the coping strategies that female academicians have developed to cope with these obstacles have been revealed.