Yabancı öğrencilerin Arapça konuşma becerilerinin geliştirilmesinde aktif öğrenme yönteminin etkisi
أثر التعلُّم النَّشط في تنمية مهارة المحادثة عند الطلاب الناطقين بغير اللغة العربية(طريقة الجيكسو في المستوى المتوسط نموذجًا)
  1. Tez No: 684745
  2. Yazar: AHMAD ALSALEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABİTYAŞAR KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: aktif öğrenme, jigsaw yöntemi, konuşma, active education, Jigsaw strategy, speaking
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırma, anadili Arapça olmayan öğrencilere verilen Arapça eğitiminde, aktif öğrenme yöntemlerinin konuşma becerisi eğitimi üzerine olan etkilerini açıklamayı hedefler. Bu sebeple araştırma aktif öğrenmeyi kavramsal, tarihsel ve niteliksel olarak ayırmış ve aktif öğrenme yöntemlerini düzenleyen bazı standartları zikretmiştir. Araştırmacı okuma boyunca öğretmenin uyguladığı geleneksel veya aktif öğrenme biçimlerinin bilinmesine yardımcı olacak belli standartlar koymuştur. Ve aktif öğrenme yöntemlerinden işbirliğine dayalı olan oyun ile eğitim, altı şapka yöntemi ve özellikle araştırmanın merkezinde olan Jigsaw yöntemi gibi meşhur yöntemleri incelemiştir. Çalışma, bu yöntemlerin tarihini, işleyişini ve konuşma üzerindeki etkilerini açıklarken Jigsaw yönteminin işbirlikçi eğitim yöntemlerinin en önemlilerinden sayıldığını belirtir. Araştırmacı uygulama yöntemlerini şu şekilde açıklamıştır; sınıfı ana grublara bölerek, daha sonra bu ana gruplardan eğitim gruplar oluşturmuştur, konuşmadaki sözü 4 dil becerisine göre düzenleyerek ayırmış ve daha sonra avrupa dil standartlarına göre öne çıkan kriterleri zikretmiştir. İkinci kısımda ise, araştırmacı pratik deneyinin adımlarını izlemiş ve ulaştığı sonuçları ve önerileri zikretmiştir.
Özet (Çeviri)
The research aims to realize the trace of active education's methods to learn speaking's skill through Arabic learning classes for non-native speakers, wherefore the research class in active education in its concept, history and properties then mention some criteria that set active education methods. During reading, the researcher tried to put characteristic criteria to aid those who work on education to define if the tutors apply the active education or the traditional one, and the search of the highlight of active education methods such as: cooperative learning, learning by games, the six hats and especially Jigsaw strategy which is the center of this search, and the it defined it in its history, procedures and the trace of it on speaking. Jigsaw consider as the best method of cooperative learning and the researcher pointed to the idea of dividing the class into original groups and form the learning groups from those ones then elaborate it on speaking, order it among the languages skills and mention the highlight of its criteria according to european languages reference. In the next class, the researcher should observe the practical experiment's steps and mention the results and recommendations have been brought to the attention.