COVID-19 pandemi sürecinde sivil havacılık sektöründe kurumsal risk yönetimi: Türkiye örneği
Corporate risk management in the civil aviation sector during the COVID-19 pandemic: The case of Turkey
  1. Tez No: 684848
  2. Yazar: NECDET GÖKBERK ÖZTIRPAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CÜNEYD EBRAR LEVENT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Risk, Kurumsal Risk Yönetimi, Risklerin Değerlendirilmesi, Sivil Havacılık, Covid-19, Risk, Corporate Risk Management, Risk Assessment, Civil Aviation, Covid-19
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Risk yönetiminde genel olarak geleneksel risk yönetimi ve kurumsal risk yönetimi olmak üzere iki yaklaşım bulunmaktadır. Geleneksel risk yönetiminde, riskler ayrı ayrı ve birbirinden bağımsız olarak ele alınmaktadır. Risk yönetimi ya tehlikelere kadar önlem alma şeklinde ya da sadece finansal boyutla incelenmektedir. Bu yüzden, geleneksel risk yönetimi stratejik planlama ile bütünleşmez. Kurumsal risk yönetiminde ise organizasyon bir bütün olarak ele alınır ve riskler, bütüncül bir bakış açısı ve diğer faktörlerle ilişkileri ile dikkate alınarak değerlendirilir. Bu yaklaşımda, risklerin yönetilmesi bir kişinin değil tüm organizasyonun sorumluluğundadır. Ayrıca riskler sistematik bir şekilde yönetilir ve proaktif bir hareket tarzına geçilir. 2019 yılının sonunda Çin'de ortaya çıkan ve kısa bir süre içinde tüm dünyaya yayılan Covid-19 salgını sebep olduğu milyonlarca can kaybının yanında, dünya ekonomisinin de ciddi bir şekilde sarsılmasına neden olmuştur. Türkiye'deki havayolu şirketleri dünyadaki trende benzer şekilde Covid 19 pandemisinden ciddi bir şekilde etkilenmiştir. Bu bağlamda, bu tezin amacı sivil havacılık sektöründe pandemi döneminde ortaya çıkan risklerin belirlenmesidir. Bu doğrultuda, kurumsal risk yönetiminin bileşenlerinin ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Çalışmanın örneklemi olarak Türkiye sivil havacılık sektöründe önemli bir yere sahip Türk Hava Yolları şirketi seçilmiştir. Pandeminin ortaya çıkardığı sorunlar ve bu sorunların ortadan kaldırılması için hayata geçirilen kurumsal risk yönetimi süreci geniş şekilde incelenmiştir. Çalışmada Türk Hava Yolları'nda Covid-19 döneminde ortaya çıkan riskler ve bu risklerin kurumsal risk yönetimi çerçevesinde incelenmesi gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
There are generally two approaches to risk management, namely traditional risk management and corporate risk management. In traditional risk management, risks are handled separately and independently from each other. Risk management is examined either as taking precautions up to dangers or only financially. Therefore, traditional risk management does not integrate with strategic planning. In corporate risk management, the organization is considered as a whole and risks are evaluated with a holistic perspective and their relationships with other factors. In this approach, managing risks is not the responsibility of one person, but the entire organization. In addition, risks are managed systematically and a proactive course of action is adopted. In addition to the loss of millions of lives, the Covid-19 pandemic, which emerged in China at the end of 2019 and spread all over the world in a short time, caused a serious shake of the world economy. Airlines in Turkey have been seriously affected by the Covid 19 pandemic, similar to the global trend. In this context, the purpose of this thesis is to determine the risks arising in the civil aviation sector during the pandemic period. Accordingly, it is aimed to reveal the components of corporate risk management. The Turkish Airlines company, which has an important place in the civil aviation sector in Turkey, was chosen as the sample of the study. The problems caused by the pandemic and the corporate risk management process implemented to eliminate these problems have been extensively examined. In the study, the risks arising in the Covid-19 period in Turkish Airlines and these risks were examined within the framework of corporate risk management.