The impact of the Free Trade Agreement of 2006 and analysis of the Turkish textile products in the moroccan market
2006 yılında Fas ile Türkiye arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın etkisi ve Fas pazarının Türk tekstil ürünlerinin girişi sonrası analizi
  1. Tez No: 685143
  2. Yazar: MARYAM OUAHA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE ZEYTİNLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Fas yatırımı, ticaret anlaşması, serbest ticaret, tekstil sektörü, Türkiye menşeli ürünler, Moroccan investment, trade agreements, free trade, textile sector, Turkish products
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Uluslararasılaşma, ulusal sınırların ötesine yayılmayı içeren uluslararası operasyonlara katılımı artırma ve firmaların operasyonlarını uluslararası iklime uyarlama sürecidir. Günümüzde bu süreç şirketler için zorunlu hale gelmiştir. Yöneticilerin zihniyetini genişleten, coğrafi ufku genişleten ve uluslararası fırsatların farkındalığını artıran küreselleşmenin yanında ülkelerin bağımsızlıklarını ve bağlantılarını artırmak için ticaret yapmaları gerektiği gerçeği, artan rekabet karşısında uluslararası ticareti artırmanın bir yoludur. Ancak ülkeler uluslararası pazarlarda fırsatlar aramalı, diplomatik bağlar ve ikili ticaret anlaşmaları kurmalıdır. Fas, ılımlı bir Arap devleti olarak konumunu güçlendiren önemli sayıda ticaret anlaşması imzalamıştır. 2006 yılında da Türkiye ile bir serbest ticaret anlaşması imzalamıştır ki Fas sanayi ürünlerinin Türk pazarına engelsiz girmesini sağlamıştır. Anlaşma Türkiye menşeli ithal ürünlerine uygulanan gümrük vergilerini kadırırken tarım dışı ürünleri kapsamaktadır. Bu tez, 2006 yılında imzalanan ticaret anlaşmasının iki ülke ticari ilişkilerini nasıl etkilediğine ve bu anlaşmanın Fas başta olmak üzere tekstil pazarı üzerindeki etkilerini göstererek, Fas ve Türkiye'nin izlediği ticaret anlaşması stratejisini gözden geçirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma; resmi beyanlar, yıllık raporlar, makaleler, önceki çalışmalar, kitaplar, ilgili web sitelerinin incelenmesi, yorumlanması yoluyla tanımlayıcı araştırmalara dayanan nitel bir çalışmadır. Bu yöntem, Fas tekstil pazarının mekanizmasını ve nasıl tekelleştilebileceğinin analizini yapmakta yardımcı olacaktır. Toplanan verilere göre sonuçlar, Fas ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin oldukça önemli olduğunu gösteriyor. Ancak, bu ilişkiler ülkenin iç ekonomik durumu, siyasi kararlar ve rekabet gibi bazı faktörlerden etkilenebilir.
Özet (Çeviri)
Internationalization involves spreading across national boundaries, it is a process of increasing participation in international operations, and adapting a firm's operations to the international climate. Recent years this process has become compulsory for companies. Besides globalization that is expanding the mindsets of managers, enlarging the geographical horizon, and enhancing the awareness of international opportunities, the fact that countries need to trade to increase their independence and connection, and to face rising competition they need to boost international trade. However, countries need to look for opportunities in international markets and establish diplomatic ties and bilateral trade agreements. Morocco is one of the countries that signed a significant number of trade agreements, that strengthening its position as a moderate Arab state. In 2006, countries Morocco and Turkey signed a free trade agreement, allowing for immediate entry to the Turkish market for Moroccan industrial goods, while customs duties are phased out on imported Turkish products over the first ten years, the agreement covers non-agricultural products and based on common approaches. This study aims to review the strategy of trade agreement adopted by Morocco and Turkey, by showing how the trade agreement signed in 2006 has been affecting their trade relations, and what are the effects of this agreement on Moroccan market, and on the textile industry precisely. This is a qualitative study based on descriptive research by investigating, commenting on government official declarations, annual reports, and articles, previous studies, thesis, books, relevant web sites. This method will help us to understand the mechanism of the textile Moroccan market, how it works, and how a market can monopolize the Moroccan textile market. According to data collected, the results demonstrate that trade relations between Morocco and Turkey are quite important. However, this relation can be impacted by some effects, such as; the internal economic situation of the country, political decisions, and competition.