Place attachment, cognitive destination image and affective destination image: three-way interaction effect on overall destination image: A research on local residents' groups of Antalya
Yer bağlılığı, bilişsel destinasyon imajı ve duyuşsal destinasyon imajı: Genel destinasyon imajı üzerinde üç yönlü etkileşim etkisi: Antalya'daki yerel halk grupları üzerine bir araştırma
- Tez No: 715150
- Danışmanlar: PROF. DR. BEYKAN ÇİZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İmaj, destinasyon imajı, yer aidiyeti, yerel sakinler, yerleşik yabancılar, Antalya, Image, destination image, place attachment, local residents, resident foreigners, Antalya
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Turizm Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada, destinasyon sakinlerinin bilişsel ve duyuşsal imaj tutum bileşenleri ile mekâna bağlılıklarının genel destinasyon imaj algısı üzerindeki üç yönlü etkileşimli etkisi analiz edilmektedir. Hipotezler, Antalya'da ikamet eden (yerel halk ve yerleşik yabancılar) bir örneklemden elde edilen veriler ışığında regresyon analizleri kullanılarak test edilmiştir (N= 210). Bulgular, yerleşik yabancılar arasında en yüksek destinasyon imaj algısının bilişsel imaj algısı yüksek, duygusal imaj algısı düşük ve yere bağlılığı düşük kişilerde, en düşük imaj algısının ise düşük bilişsel ve duyuşsal imaj algısı ve yüksek yer bağlılığı olan kişilerde bulunduğunu göstermektedir. Bu çalışmada ilk kez, destinasyon imajı tutum bileşenleri ve yer bağlılığı üzerindeki iki farklı grubun (yerli ve yerleşik yabancılar) etkileşimli etkileri, genel destinasyon imaj algısı üzerinde analiz edilmiştir. Sonuçlar hipotezleri desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the three-way interactive effect of two components of destination image as cognitive and affective image attitude components and place attachment of the residents on the overall destination image perception is analyzed. The hypotheses tested by using moderate regression analyzes using data from a sample of Antalya residents (locals and resident foreigners) (N= 210). Findings show that the highest destination image perception among resident foreigners was found in people with high cognitive image perception, low affective image perception and low place attachment, and the lowest image perception was found in people with low cognitive and affective image perception and high place attachment. In this study, for the first time, the interactive effects of two different groups (locals and resident foreigners) on destination image attitude components and place attachment on overall destination image perception were analyzed. The results support the hypotheses.