Psoriasis olgularında oküler yüzey ve meibomian bez değişikliklerinin korneal topografi ile değerlendirilmesi
Evaluation ocular surface and meibomian gland changes with corneal topography in psoriatic patients
  1. Tez No: 685212
  2. Yazar: ANIL AĞAÇKESEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESRİN TUTAŞ GÜNAYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: psoriasis, meibografi, non-invazif gözyaşı kırılma zamanı, korneal aberasyonlar, Psoriasis, meibography, non-invasive tear break up time, corneal aberrations
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Psoriasis hastalarında oküler yüzey, meibomian bez ve korneal aberasyonlarındaki değişiklikleri değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Psoriasis tanılı olgular ve sağlıklı gönüllüler (kontrol grubu) çalışmaya alındı. Tüm olguların tam oftalmolojik muayenesi yapıldı. Psoriasis alan ve şiddet indeksi (PASI skoru), hastalık süresi ve anti-TNF-α kullanımı kaydedildi. Topografi eşliğinde meibografi, non-invazif gözyaşı kırılma zamanı (NI-GKZ) ve kornea santral 6mm'deki total yüksek sıralı, koma ve sferik aberasyonlar değerlendirildi. Bulgular: 50 psoriasis hastasının 100 gözü ve 50 sağlıklı kontrol grubunun 100 gözü olmak üzere toplam 200 göz değerlendirmeye alındı. Psoriasis grubunun yaş ortalaması 39,56 ± 10,09 (25-61), kontrol grubunun 39,22 ± 10,27 (22-63) idi. İki grup arasında yaş ve cinsiyet açısından istatiksel anlamlı fark saptanmadı (sırasıyla p=0,783, p=0,548). Psoriasis grubunda ortalama PASI skoru 8,85 + 6,01 (1-29,4) iken; ortalama hastalık süresi 11,62 + 9,97 yıl (1-42) idi. Psoriasis hastalarında kontrol grubuna göre daha yüksek meibomian bez kaybı ve daha düşük NI-GKZ saptandı (p0,05). Hastaların cinsiyeti ile taranan parametreler arasında istatiksel anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Anti-TNF-α kullanan hastalarda, kullanmayan hastalara göre daha yüksek meibomian bez kaybı ve daha düşük NI-GKZ saptandı (p0,05). PASI skoru ve hastaların yaşı ile taranan parametreler arasında anlamlı korelasyon saptanırken (p0,05). Sonuç: Psoriasis hastalarında kuru göz ve meiboiman bez disfonksiyonu sağlıklı kişilerden daha sık gözlenmektedir. Bu nedenle psöriasis hastalarının oküler yüzey değişiklikleri, kuru göz ve MBD açısından düzenli takibi yapılmalı, gerektiğinde tedavisi uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate changes in ocular surface, meibomian gland and corneal aberrations in psoriasis patients. Materials and Methods: Patients diagnosed as psoriasis and healthy volunteers (control group) were included in the study. Routine ophthalmologic evaluation of the patients was performed. Psoriasis Area and Severity Index (PASI score), disease duration and anti-TNF-α use were recorded. Meibography and non-invasive tear break time (NI-TBUT) and total high-order, coma and spherical aberrations aberrations at corneal central 6mm were evaluated with Sirius topography (CSO, Florence, Italy). Results: A total of 200 eyes which are 100 eyes of 50 psoriasis patients and 100 eyes of 50 healthy individuals were evaluated. The mean age of the psoriasis group was 39.56 ± 10.09 (25-61) and the control group was 39.22 ± 10.27 (22-63). No statistically significant difference in age and gender was found between two groups (p=0,783, p=0,548,respectively). In the psoriasis group, the mean PASI score was 8.85 + 6.01 (1-29.4); the mean duration of the disease was 11.62 + 9.97 years (1-42). Higher meibomian gland loss and lower NI-GKZ were detected in psoriasis patients compared to the control group (p0,05). Higher meibomian gland loss and lower NI-GKZ were detected in patients using anti-TNF-α than in patients not using it (p0.05). A significant correlation was found between the PASI score and the age of the patients and evaluated parameters (p0.05). Conclusion: Dry eye and meiboiman gland dysfunction (MGD) are more common in Psoriasis patients than in healthy people. For this reason, regular follow-up of psoriasis patients in terms of ocular surface changes, dry eyes and MGD should be carried out and treatment should be applied if necessary.