Mutfak kültürünün şehir markalaşması oluşturmadaki etkisi: Afyonkarahisar üzerine bir araştırma
The effect of culinary culture on creating city branding: A study on Afyonkarahisar
  1. Tez No: 685461
  2. Yazar: BELGİN BULGAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGAY BUCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Gastronomi, mutfak kültürü, şehir markalaşması, Afyonkarahisar, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı, Gastronomy, culinary culture, city branding, Afyonkarahisar, UNESCO Creative Cities Network
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
İnsanoğlunun yaradılışından bu yana daima temel ihtiyacı olan beslenme alışkanlığı günümüzde sadece karın doyurmak amacıyla yapılan bir eylem olmaktan çıkmış, kültürün önemli bir parçası ve yansıması haline gelmiştir. İnsanların beslenme alışkanlıkları yaşadıkları toplumu etkileyen diğer etmenlerle birleşerek o toplumun mutfak kültürünü oluşturan bir olgu olarak görülmektedir. Mutfak kültürünün ve beslenme alışkanlıklarının bilime ve sanata dönüşmesi ile gastronomi kavramı ortaya çıkmıştır. Gastronomi, yiyecek-içeceklerin tarihsel özelliklerinden başlayarak uygulama alanlarına kadar birçok özelliği kapsayan bir bilimdir. Gastronomi kavramı günümüzde son derece önem kazanmaya başlamış ve bir pazarlama unsuru halini almıştır. Şehirler ve ülkeler gastronomik unsurlarını pazarlayarak tanınırlıklarını arttırmayı ve daha çok ziyaretçi çekmeyi amaçlamaktadırlar. Bu doğrultuda şehirler mutfak kültürleriyle markalaşarak“gastronomi şehri”olmak için çalışmalar yürütmektedirler. Türkiye'nin UNESCO tarafından tescillenen üçüncü gastronomi şehri olan Afyonkarahisar'a yönelik yürütülen bu çalışmanın amacı, mutfak kültürünün şehir markalaşmasına olan etkisini analiz etmektir. Çalışmanın araştırma bölümü için Afyonkarahisar Belediyesi Gastronomi Birimi'nin temsil yeteneğine sahip üyeleri ile önceden belirlenmiş olan sorular (yarı yapılandırılmış görüşme) kullanılarak, yüz yüze görüşme yapılmış ve bu temsil yeteneğine sahip kişilerin fikirleri alınmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, bir şehrin markalaşmasında o şehrin mutfak kültürünün ve gastronomik ürünlerinin son derece önemli rol oynadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The eating habits, which has always been the basic need of human beings since its creation, has become an important part and reflection of culture, rather than just an action to fill the stomach. People's eating habits are seen as a phenomenon that creates the culinary culture of that society by combining with other factors affecting the society they live in. The concept of gastronomy has emerged with the transformation of culinary culture and eating habits into science and art. Gastronomy is a science that covers many features from the historical characteristics of food and beverages to its application areas. Today, the concept of gastronomy has become extremely important and has become a marketing element. Cities and countries aim to increase their recognition and attract more visitors by marketing their gastronomic elements. In this direction, cities are working to become a“gastronomy city”by branding them with their culinary cultures. The aim of this study, conducted for Afyonkarahisar, Turkey's third gastronomy city registered by UNESCO, is to analyze the effect of culinary culture on city branding. For the research part of the study, a face-to-face interview was conducted with the representatives of Afyonkarahisar Municipality Gastronomy Unit using pre-determined questions (semi-structured interview) and the opinions of the people with this representative ability were taken. The obtained data were analyzed by content analysis method. As a result of the research, it has been determined that the culinary culture and gastronomic products of the city play an extremely important role in the branding of a city.