Dijital iletişim teknolojileri ve akademisyenlerin çalışma yaşamı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Assessment of the relationship between digital communication technologies and academicians' working life
  1. Tez No: 686093
  2. Yazar: MERYEM KAYTAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF TUĞBA DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital İletişim Teknolojileri, Akademisyenlik, Çalışma Pratiği, Çalışmanın Dönüşümü, Digital Communication Technologies, Academics, Work Practice, Work Transformation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu çalışma, dijital iletişim teknolojilerinin akademisyenin çalışma pratiğini nasıl etkilediğini belirlemeyi; mevcut etkinin boyutunu, akademisyen için sağlamış olduğu avantaj ve dezavantajları değerlendirmeyi amaçlamıştır. Dijital iletişim teknolojilerinin akademisyenin çalışma pratiğinde nasıl bir etkiye sahip olduğu sorunsalı, esnek çalışma, kurumsal iletişim, çalışma biçimi ve iş-yaşam dengesi parametreleri üzerinden tartışılmıştır. Son olarak COVID-19 sürecinde akademisyenlerin uzaktan çalışma deneyimi değerlendirilmiştir. Bu çalışmada nitel araştırma deseni benimsenmiştir. Fenomenolojik yaklaşıma dayalı araştırmada daha kapsamlı bilgi vereceği düşünülerek veriler derinlemesine mülakat yoluyla toplanmıştır. Farklı üniversite, disiplin, unvan, yaş, cinsiyet ve görevlere sahip akademisyenlerden oluşan bir çalışma grubu oluşturabilmek amacıyla maksimum çeşitlik örneklemesi tercih edilmiştir. Yürütülen alan araştırması sonucunda, akademide dijital iletişim teknolojilerinin yoğun bir biçimde kullanıldığı; esnek çalışmayı artırdığı, kurumsal iletişimi esnekleştirdiği, işin yapılış biçimini dönüştürdüğü ve iş-yaşam dengesini bozduğu bilgisine ulaşılmıştır. Derinlemesine görüşmeler, dijital iletişim teknolojilerinin çalışma ve boş zamanı belirsizleştirmesi, iş-yaşam dengesini bozması, kurumsal iletişimi esnekleştirmesi yönüyle akademisyenlere birtakım dezavantajlar sunduğunu ortaya koymuştur. Bilgiye ulaşma, yayma, depolama ve üretme süreçlerinde ise avantaj sağladığı yani işin yapılış biçimini kolaylaştırdığı ve hızlandırdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine how digital communication technologies affect the academic's working practice; It aimed to evaluate the size of the current impact, the advantages and disadvantages it provided for the academician. The problematic of how digital communication technologies have an effect on academicians' working practice has been discussed through the parameters of flexible working, corporate communication, working style and work-life balance. Finally, the remote working experience of academicians in the COVID-19 process was evaluated. Qualitative research design was adopted in this study. Considering that it will provide more comprehensive information in the research based on phenomenological approach, the data were collected through in-depth interviews. Maximum diversity sampling was preferred in order to create a working group consisting of academicians with different universities, disciplines, titles, ages, gender and positions. As a result of the field research conducted, it is stated that digital communication technologies are used extensively in the academy It has been found that it increases flexible working, makes corporate communication flexible, transforms the way work is done, and disrupts the work-life balance. In-depth interviews revealed that digital communication technologies offer a number of disadvantages to academics in terms of obscuring work and leisure time, disrupting work-life balance, and making corporate communication flexible. It has been determined that it provides an advantage in the processes of accessing, disseminating, storing and producing information, that is, it facilitates and accelerates the way the work is done.