Futbolculara uygulanan fonksiyonel kuvvet antrenman yöntemlerinin bazı biyomotor özelliklere etkisinin incelenmesi
The effect of functional training methods on some biomotor characteristics of football players
  1. Tez No: 686120
  2. Yazar: BOLAT GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAĞMUR AKKOYUNLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Training, Football, Functional, Strength
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmanın amacı futbolculara uygulanan 8 haftalık fonksiyonel kuvvet antrenmanının bazı biyomotor özelliklere etkisinin incelenmesidir. Araştırmaya Kütahya ili sınırlarında Süper Amatör Futbol Ligi'nde mücadele eden 30 erkek futbolcu gönüllü olarak katılmıştır (n=30). Sporcular rastgele seçilerek deney ve kontrol grubu olarak iki gruba ayrılmıştır. Çalışmaya katılanların yaş ortalaması 22,6±1,40 yıldır. Deney grubuna 8 hafta boyunca haftada 3 gün fonksiyonel kuvvet antrenmanı uygulanmıştır. Kontrol grubuna ise fonksiyonel kuvvet antrenmanı uygulanmamış ancak rutin futbol antrenmanlarına devam etmişlerdir. Çalışma süresince sporculara vücut yağ yüzdesi, çap ve çevre ölçümleri, esneklik, bacak kuvveti, sırt kuvveti, el kavrama kuvveti, 10 ve 30 metre sürat testleri, şut hızı, wattbike anaerobik güç testi ve çeviklik t testi uygulanmıştır. Tekrarlayan ölçümleri belirlemek için repeated measure anova testi uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of 8-week functional strength training for football players on biomotor characteristics. 30 male soccer players who participated in the Super Amateur Football League in the borders of Kutahya province voluntarily participated in the study. Athletes were randomly selected into two groups as experimental and control groups. The mean age of the participants was 22.6±1.40 years. Functional strength training was applied to the experimental group 3 days a week for 8 weeks. Functional strength training was not applied to the control group but they continued their routine football training. Body fat percentage, diameter and circumference measurements, flexibility, leg strength, back strength, hand grip strength, speed of 10 and 30 meters, speed of shot, wattbike anaerobic power test and agility t test were applied to the athletes during the study. The repeated measure anova test was used to determine the repeated measurements. As a result, a significant difference was found between body fat percentage, diameter and circumference measurements, flexibility, leg strength, back force, hand grip strength, speed of 10 and 30m, shooting speed, wattbike anaerobic power values and agility values.