Futbolculara uygulanan fonksiyonel antrenmanın bazı fiziksel ve fizyolojik özellikler üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of functional training applied to football players on some physical and physiological properties
  1. Tez No: 761469
  2. Yazar: MUSTAFA CEBEL TORUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞRI ÇELENK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Fonksiyonel Antrenman, Geleneksel Antrenman, Fasya Fonksiyonel Hareket Değerlendirmesi, Sürat, Çeviklik, Geri Sağlık Topu Atma, Şut Hızı, Statik Denge, Durarak Uzun Atlama, Dikey Sıçrama, Anaerobik Zirve Güç, Dinamik Denge, Mekik Koşusu, Solunum Fonksiyon Kapasitesi, Football, Functional Training, Traditional Training, Fascia, Functional Movement Screen, Speed, İllinois Agility, Medball Throw, Shot Power, Stork Balance, Horizontal Jump, Vertical Jump, Anaerobic Power, Y-Balance, Shuttle Run, Respiratory Function Capacity
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma futbolculara uygulanan sekiz haftalık fonksiyonel antrenmanın bazı fiziksel ve fizyolojik özellikler üzerine etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır.Araştırman evreni, en az 2 yıldır akit futbol oynayan 18-20 yaş grubu 20 sporcudan oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise Yozgat ili, Sorgun Belediyespor Kulübünden seçilmiştir. Araştırma için katılımcılar Fonksiyonel Antrenman Grubu (FAG) ve Kontrol Grubu ( KG) olarak iki gruba ayrılmıştır.Futbolculardan belirlenen 10 kişiye futbol antrenmanının yanında haftada 3 gün önceden planlanmış fonksiyonel kuvvet hareketlerini içeren 8 haftalık antrenman uygulanmıştır. Kontrol grubunu oluşturan 10 futbolcu haftada ardışık olmayan günlerde 3 gün olmak üzere 8 hafta boyunca sadece geleneksel futbol antrenman programına katılmıştır. Futbolcu grupların ön test ve son test ölçümleri sentetik zemin futbol sahasında gerçekleştirilmiştir. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 20.0 paket programı kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen ön test ve son test verileri, Shapiro-Wilk testi ile normallik dağılımına bakılmıştır. Bağımlı grupların ön test ve son test karşılaştırmasında Paired Samples T-Test'i uygulanmıştır. Bağımsız grupların ön test ve son test karşılaştırmalarında ise Independent Samples T-Test'i kullanılmıştır. Bütün istatistiksel yöntemler için yanılma düzeyi (α) 0,5 olarak kabul edilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara genel olarak bakıldığında ise, düzenli olarak uygulanan amaca yönelik fonksiyonel antrenman yaklaşımının bazı temel atletik performans bileşenlerine istatistiksel olarak anlamlı etkisinin olduğu görülmüştür.Sonuç olarak, uyguladığımız fonksiyonel antrenman programının bazı fiziksel ve fizyolojik özellikler üzerine olumlu etkilerinin olduğu, düzenli olarak uygulanmasının sportif performans açısından yararlı olabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to examine the effects of eight weeks of functional training on some physical and physiological characteristics of football players. The research population consists of 20 athletes aged 18-20 who have been playing contract football for at least 2 years. The sample of the study was selected from Sorgun Belediyespor Club in Yozgat. Participants for the study were divided into two groups as Functional Training Group (FAG) and Control Group (KG). 10 people selected from soccer players were given 8 weeks of training including pre-planned functional strength movements 3 days a week in addition to football training. 10 football players in the control group only participated in the traditional football training program for 8 weeks, 3 days a week on non-consecutive days. The pretest and posttest measurements of the soccer groups were carried out on the synthetic ground football field. SPSS 20.0 package program was used for statistical analysis of the data. The pre-test and post-test data obtained from the study were analyzed with the Shapiro-Wilk test for normality distribution. Paired Samples T-Test was applied for pre-test and post-test comparison of dependent groups. Independent Samples T-Test was used for pre-test and post-test comparisons of independent groups. For all statistical methods, the level of error (α) was accepted as 0.5. When the results obtained from the study are examined in general, it is seen that the functional training approach for the purpose, which is applied regularly, has a statistically significant effect on some basic athletic performance components. As a result, it can be said that the functional training program we apply has positive effects on some physical and physiological characteristics, and its regular application can be beneficial for athletic performance.