Yoğun bakım hemşirelerinin basınç yaraları önlenmesine yönelik bilgi, tutum ve davranışları
Intensive care nurses' knowledge attitudes and practices regarding the prevention of pressure ulcers
  1. Tez No: 686434
  2. Yazar: FARUK YILDIZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜLFÜNAZ ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım, bilgi düzeyi, basınç yarasını önleme, tutum, hemşirelik, Intensive care, knowledge level, pressure sore prevention, attitude, nursing
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırma, 3.basamak yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin, basınç yaralarının önlenmesine yönelik bilgi, tutum ve davranışlarına ait bilgilerini değerlendirmek için yapılmıştır. Araştırmada örneklem seçimine gidelmemiş olup 2018 Ekim ve 2019 Şubat tarihleri arasında 3.basamak yoğun bakım ünitelerinde çalışan 130 hemşireye ulaşılmıştır. Verilerin toplanmasında“Hemşirelere İlişkin Tanıtıcı Özellikler Formu”,“Modifiye Pieper Basınç Yarası Bilgi Testi”,“Basınç Ülseri Önlemeye Yönelik Tutum Ölçeği”,“Basınç Yarasını Önleme Uygulamalarının Kullanılma Durumu Formu”kullanılmıştır. Çalışmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 26,67±4,33, %70,8'i kadın ve bunlarında %35,4'ü Erişkin Yoğun Bakım'da çalışmaktadır. Hemşirelerin yara tanımlama alt boyut puan ortalaması %61,5; evreleme alt boyut puan ortalaması %69,2; önleme/risk değerlendirme alt boyut puan ortalaması %88,5; Modifiye Pieper Basınç Bilgi Testi puan ortalaması %87,7 olduğu belirlendi. Basınç Ülserini Önlemeye Yönelik Tutum Ölçeği puan ortalaması 39,05±5,89; Yeterlilik alt boyut puan ortalaması 7,98±1,81; Öncelik alt boyut puan ortalaması 8,28±2,00; Etki alt boyut puan ortalaması 10,72±1,79; Sorumluluk alt boyut puan ortalaması 5,93±1,61; Önlemenin Etkisi alt boyut puan ortalaması 6,15±1,33 olduğu saptandı. Hemşirelerin Basınç Yaralarının Önlenmesine İlişkin uygulamaları incelendiğinde en yüksek oranda“Risk değerlendirmeyi hastanın bireysel durumuna göre gerektirdiği kadar düzenli ve sık olarak tekrarlama”, en düşük oranda“Basınç yarası gelişme riski belirlenen tüm bireylerde, standart sünger hastane şiltesi yerine, daha yüksek özelliklere sahip olan köpük şilteler kullanma”ifadeleri takip etmektedir. Sonuç olarak yoğun bakım hemşirelerinin basınç yarası bilgi düzeyleri, önlemeye ilişkin tutumları ve basınç yaralarını önlenmeye yönelik yaptıkları uygulamalar yeterli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the knowledge, attitudes, and behaviors of nurses working in the third intensive care unit regarding the prevention of pressure sores. Sampling selection was not used in the study, and 130 nurses working in the third intensive care units between 2018 October and 2019 February were reached. Data were collected with“Descriptive Features Form for Nurses”,“Modified Pieper Pressure Wound Information Test”,“Attitude Scale for Pressure Ulcer Prevention”,“Pressure Sore Prevention Application Form”. The mean age of the nurses participating in the study is 26.67 ± 4.33, 70.8% of the participants were women and 35.4% of participant work in Adult Intensive Care. The mean score of the nurses' wound identification sub-dimension was 61.5%, the staging subscale mean score was 69.2%, Prevention/risk assessment sub-dimension mean score was 88.5%, and the mean score of the Modified Pieper Pressure Information Test was 87.7%. The mean score of the Attitude Scale Towards Pressure Ulcer Prevention was 39.05 ± 5.89, the average score for the sub-dimension of competence is 7.98 ± 1.81, Priority subscale mean score was 8.28 ± 2.00, the effect subscale mean score was 10.72 ± 1.79; the mean score for the subscale of responsibility was 5.93 ± 1.61, and the mean score of the Effect of Prevention sub-dimension was found to be 6.15 ± 1.33. When the practices of nurses regarding the prevention of pressure sores examined, the highest rate of“repeating risk assessment regularly and frequently as required according to the patient's situation”, and the lowest rate is followed by the statement“Use foam mattresses with higher properties instead of standard hospital sponge mattresses in all individuals identified at risk of developing pressure sores”. As a result, intensive care nurses' knowledge levels of pressure sores, their attitudes towards prevention and their practices to prevent pressure sores were found to be sufficient.