Psikiyatri polikliniğine başvuran kadın hastalarda psikiyatrik hastalıklar ve cinsel travma
Psychiatric disorders and sexual trauma in female patients admitted to the psychiatry outpatient clinic
  1. Tez No: 686933
  2. Yazar: FARGANA ABBASOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM MERT SAVRUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel travma, çocukluk çağı travmaları, istismar, benlik saygısı, sosyal destek, Sexual trauma, childhood traumas, abuse, self-esteem, social support
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, cinsel travma öyküsü bulunan ve cinsel travma öyküsü bulunmayan hastaların sosyodemografik özelliklerini betimlemek ve bu hastaları global değerlendirme skoru, çocukluk çağı travmaları, benlik saygısı ve ilişkili alt boyutları ve çok boyutlu algılanan sosyal destek açısından karşılaştırmaktı. Yöntem: Polikliniğe başvuran toplam 50 hastadan veri toplandı. Bu hastalardan 25'inde cinsel travma öyküsü mevcuttu. Diğer 25 hastada ise cinsel travma öyküsü yoktu. Hastaların tamamı kadındı. Amaç doğrultusunda hastalar sosyodemografik bilgi formui global değerlendirme ölçeği, travma bilgi formu, çocukluk çağı travmaları ölçeği, Rosenberg benlik saygısı ölçeği ve çok boyutlu algılanan sosyal destek ölçeklerini doldurdular. Bulgular: Cinsel travma öyküsü bulunan hastaların çocukluk çağında daha fazla duygusal ve cinsel istismara maruz kaldıkları ve çocukluk çağında daha fazla travma deneyimledikleri görülmüştür. Ayrıca cinsel travma öyküsü bulunan hastaların psişik izolasyon puanları anlamlı olarak daha yüksektir. Sonuç: Diğer değişkenler açısından gruplar arası anlamlı bir farklılık bulunmamasına rağmen, cinsel travma öyküsü bulunan hastalarda intihar girişimi ve sosyal izolasyonun daha fazla olduğuna yönelik bulgular, cinsel travma öyküsü bulunan hastalara sağlanan psikiyatrik hizmette daha dikkatli hekim takibi gerekebileceğini işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research aimed to describe sociodemographic characteristics of patients with sexual trauma and those without sexual trauma, and to compare them in terms of global assessment score, childhood traumas, self-esteem and perceived multidimensional social support. Method: Data were collected from a total of 50 patients who applied to the clinic. Twenty-five of these patients had a history of sexual trauma. The other 25 patients had no history of sexual trauma. All of the patients were women. For this purpose, patients filled the sociodemographic information form, the global assessment scale, the trauma information form, the childhood traumas scale, the Rosenberg self-esteem scale, and the multidimensional scales of perceived social support. Results: It was observed that patients with a history of sexual trauma were exposed to more emotional and sexual abuse in childhood and experienced more trauma in childhood. In addition, patients with a history of sexual trauma had significantly higher psychic isolation scores. Conclusion: Although there was no significant difference between the groups in terms of other independent variables, the findings indicating that suicide attempts and social isolation are higher in patients with a history of sexual trauma indicate that more careful psychiatrist follow-up may be required in the psychiatric services provided to patients with a history of sexual trauma.