Tat testlerinin marka tercihi ve satın alma niyeti üzerine etkisi: Üretici markalar ve özel markalar arasındaki farklar
The effct of taste tests on brand preference and purchase intention: The differences between manufacturer brands and private brands
- Tez No: 687099
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELEK ERDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Deneyimsel pazarlama, Marka, Marka tercihi, Perakende sektörü, Satın alma, Satın alma niyeti, Tat, Tat testleri, Experiential marketing, Brand, Brand preference, Retail sector, Purchasing, Purchase intention, Taste, Taste tests
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı; perakende sektöründe tat testinin, satın alma niyeti ve marka tercihi üzerinde etkilerini belirlemek için bir model geliştirmek ve test etmektir. Bu amaç doğrultusunda ana kütleyi İstanbul ilinde yaşayan, perakende sektörünün öncüsü Bim'in müşterisi olan bireyler oluştururken örneklemini ise gönüllü katılım gösteren 100 kişi oluşturmaktadır. Çalışmanın literatür kısmında, deneyimsel pazarlama, duyular ve duyusal pazarlama, marka ve marka ile ilgili kavramlar, duyusal analiz, marka tercihi, satın alma niyeti ve tüketici kavramları üzerinde durulmuştur. Araştırmanın verileri örnekleme uygulanan tat testi sonrasında anket yöntemi ile toplanmıştır. Elde edilen bulgular SPSS 25 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Anket verilerine, frekans analizi, faktör analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizi yapılmıştır. Tat testi çalışmamızda, ulusal marka ve özel marka ürünlerinden icetea ve çubuk kraker seçilmiştir. Katılımcılara bu ürünlerin tadım testi yapılarak marka tercihi ve satın alma niyeti analiz edilmiştir. Katılımcıların kör tadım testinde seçtikleri ürün ile bilgilendirilmiş tadım testti sonrası seçimlerinin farklılık gösterdiği ortaya çıkmıştır. Yapılan araştırma sonucunda tat testinin marka tercihi ve satın alma niyeti arasında anlamlı ve pozitif ilişki olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; To develop and test a model to determine the effects of taste testing on purchasing intention and brand preference in the retail industry. For this purpose, the main population consists of individuals who live in Istanbul and are customers of Bim, the pioneer of the retail industry, while the sample consists of 100 voluntary participants. In the literature part of the study, experiential marketing, sensory and sensory marketing, brand and brand related concepts, sensory analysis, brand preference, purchasing intention and consumer concepts are emphasized. The data of the research were collected by questionnaire method after the taste test applied to the sample. The obtained findings were analyzed using the SPSS 25 program. Frequency analysis, factor analysis, correlation analysis and regression analysis were applied to the survey data. In our taste test study, icetea and pretzels were selected from national brand and private brand products. Brand preference and purchase intention were analyzed by making a taste test of these products It was revealed that the participants were informed about the product they chose in the blind tasting test and their choices after the tasting test differed. As a result of the research, it was revealed that there is a significant and positive relationship between brand preference and purchase intention of taste test.